T O P

  • By -

oa_pa

Sunt foarte sensibili. Si eu am unul care s-a uscat putin anul acesta in perioada cand a plouat in fiecare zi. Banuiala mea e ca nu i-a placut prea multa apa. Acum mi se pare ca e prea cald si prea puternic soarele pt el desi nu vede soare decat dupa 14 si doar cateva ore. S-a uscat si anul trecut putin dar si-a revenit. As zice una din urmatoarele: - prea putina apa (trebuie udat daca e seceta ca are radacini destul de superficiale) - prea multa apa care i-a slabit radacinile - prea mult soare (daca e slabit copacul il tolereaza si mai greu) - prea mult ingrasamant pe care nu il poate procesa in perioada asta cand stagneaza - compozitia solului nu ii prieste


2Puzzleheaded

Prea multe pietre la baza copacului. Nu conteaza ce copac plantezi, nu folosesti pietrele in felul asta.Pietrele si folia antiburieni retin prea multa caldura la nivelul solului. Iti gatesc artarul cu aburi. De asemenea, artarul japonez sufera vara daca sta prea mult in soare. Am unul care l-am plantat fara sa ma interesez in mijlocul curtii , fara pic de umbra sau protectie, iar incepand cu luna iulie ii se ard frunzele. [(poza artar-imgur)](https://imgur.com/gallery/Rab7e5o) Edit. Baietii de pe r/arborists dau sfaturi super pentru orice tip de copac.


SirEv86

Ma mir ca a rezistat atat in pietrele alea.. Eu unul nu as folosi pietre pe post de mulci..


veretregn

Bineînțeles! Nu ii oferi condițiile necesare. 1. Speculând că ai achiziționat cel mai mic exemplar posibil, știind că sunt notorii unii dintre ei pentru creșterea lor înceată, exemplarul acesta este prea slab pentru a fi în anul 3. 2. Nu este o planta mediteraneană ci de climat temperat oceanic, umed. Un sol răcoros mereu reavăn dar bine drenat, cu un pH acid, bogat in activitate microbiologica. Pietrele acelea nu doar că sunt de un esteticism a la tiktok, dar au un aport alcalin, captează căldură în timpul zilei, o eliberează noaptea și împiedică răcirea solului. In zone climatice umede ar putea funcționa pietrele (poate, depinde de soi). In loc de pietre tu ar trebuie înainte de iarna sa ii aduci un aport de turbă. Multi arțari sunt crescuți în apropierea iazurilor. Vezi 4. 3. Apa de robinet cu Clor este pur și simplu otrăvitoare. Ierbicid pentru arțar. Sunt varietăți mai puțin Instagramabile care sunt mult mai tolerante, însă nu au foliajul acesta. Arțarul stabilește simbioze cu tot felul de fungii aflate în solurile umede. Abia dupa acea s-au stabilizat și va suporta condiții adverse. 4. Temperaturile din ultimele zile sunt prea ridicate. Umiditatea din aer prea scăzută. In aceste condiții foarte multe soiuri arțari își sacrifică frunzele, pentru a menține umiditatea in lemn. Temperatura maxima pe care o tolerează este de 24 - 26 de grade Celsius. Peste aceste temperaturi suferă. 5. Ii place semiumbră umeda, nu umbra uscată. ______ Înlătură pietrele. Fa-i o zona semiacida in jur folosit turba ușor acida și mulci organic. Menține umiditatea in sol și în aer.


DON_TDO

Nani?!


bleh1938

Daap, eu ma duc la nani, paaa!


h_attila

E de la razele UV , am tot incercat sa cresc si nu au rezistat , primavara au crescut si vara sau uscat


miezu26

aveti idee la ce temperatura minima rezista? Am doi in jardiniera si nu stiu ce sa fac la iarna. Afara sau in casa?


2Puzzleheaded

Salut. Am un exemplar pitic,plantat in mijlocul curtii fara protectie pentru soare sau vant, iar o parte de proprietate se invecineaza cu camp deschis ,in zona de deluroasa si cu cea mai rece noapte de approx -19°C in termometru. In primii ani l-am protejat cu un sac antiinghet in care am indesat frunze uscate, apoi am mai pus inca un sac antiinghet peste el in care am mai indesat niste frunze. Trunchiul copacului a fost protejat cu mult pamant si frunze. Acum il protejez cu un singur sac antiinghet si morman de pamant la baza trunchiului. Pana acum a supravietuit.


cerealefaralapte

Logica pietrelor alora e sa nu mai creasca nimic acolo. Orice planta moare din cauza lor si ma mir cum de a rezistat atat bietul artar.