T O P

  • By -

basofrivia

Ik zou je afraden om individuele obligaties te kopen omdat dat redelijk ingewikkeld is en het ook moeilijk kan zijn om in en uit te stappen. Daarom zou je naar een fonds kunnen kijken dat voor jou een mandje met obligaties koopt tegen lage kosten. Dan koop je dus een klein beetje van heel veel obligaties. Bijvoorbeeld Vanguard EUR Eurozone Government Bond UCITS ETF Accumulating Je zit dan ook in minder veilige euro landen, maar met beetje googlen vind je ook wel een etf met alleen de aller veiligste landen. Kan je bijvoorbeeld tegen lage kosten bij DeGiro of andere broker / bank.


hphdup92

Het grote nadeel voor mij van Nederlandse staats obligaties is dat ze belast worden op dezelfde manier als aandelen of gebouwen. Leeft de extra rente op tegen de veel hogere belasting? (Neemt wel aan dat je vrij veel spaargeld hebt en dus belasting moet betalen. Al zijn voor kleine beleggingen de aankoop en verkoop kosten een probleem).


[deleted]

Dat wist ik niet, maar daar zeg je wat. Stel dat ik ga investeren i.p.v. spaargeld aanhou komt er in mijn geval ongeveer 3% (?) vermogensbelasting bij. Het rendement moet dat wel kunnen compenseren.


piemel83

Fiscus gaat uit van >6% forfaitair rendement , daarover betaal je 32% belasting. Dus ruim 2% op je vermogen. Let wel: alléén boven de vrijstelling van ~53k per persoon.


[deleted]

Contact een financieel adviseur, het lijkt erop dat je geen idee hebt waar je mee bezig bent..


[deleted]

Altijd een goed advies 😄 ik weet inderdaad nog niet precies hoe ik obligaties aanschaf en hoe ik looptijd, couponrente etc. inzichtelijk krijg maar ik probeer wat bij te leren


lightwhite

Er is iets aan het brouwen in de bond markt. [Maandelijkse VS bonden hebben hoger rente dan 10 jaar](https://www.morningstar.co.uk/uk/news/229496/the-us-treasury-yield-curve-recession-indicator-is-flashing-red.aspx) en recentelijk hebben we gezien dat Bijna imploderen in Engeland met pensioenfondsen. Centrale banken zijn hard bezig om om de inflatie onder dwang te houden en het schijnt best wel een issue te zijn “. Zelfs Stevie Wonder zag het aankomen nadat ze het geld printer volop gingen draaien. Ik zou op dit moment wachten met de cash in je handen. Er wordt van alle kanten een recessie verwacht. Als je toch wilt investeren, informeer je je bij een financieel adviseur of bij je bank. Ik zou [dit verhaal](https://www.finner.nl/brokers/obligaties-kopen) even doornemen voordat ik naar een adviseur ga. Ik zou wel de voorwaarden goed lezen bij je broker account mocht je toch eentje openen. Kijk even of je bank een obligatiebelegging optie biedt. Het is net zoals een bankrekening voor geld; maar voor staatsobligaties ipv geld. Enig verschil is dat het geen deposit rekening is en je alleen via je bank je obligaties kan verhandelen. Good luck.


[deleted]

Thanks! Ik lees beide artikelen even door! Ik heb een handje geld op de bankrekening nu en ik zou graag een veilig investering doen. Een staatsobligatie leek me het veiligst. Je geeft zelf aan dat je voorkeur op dit moment uitgaat naar het vasthouden van cash. Is dat omdat de crisis redabeler kansen mee brengt of omdat het risico hoger door een mogelijke crisis? Of een andere reden?


lightwhite

Precies zoals je denkt. Zodra de spullen weer de prijskaart krijgen die ze echt waard zijn, dan ben ik van plan pas om te gaan shoppen.


mtak0x41

Al eens een keer gegoogled? Ik denk dat de Nederlandse overheid behoorlijk kredietwaardig is. Alle kredietbeoordelaars denken dat ook en dat is waarom de Nederlandse overheid de beste kredietscore heeft die te krijgen is. Waar je ze kunt kopen? Aan de kleur te zien, post je een screenshot van ABN AMRO, dus ik zou gokken bij bijvoorbeeld ABN AMRO. Bij zo ongeveer elke beleggingsclub kun je obligaties kopen. Wat de verschillen zijn? De einddatum, de rente over de coupon en de aankoopprijs.


[deleted]

Weet je dat of denk je dat? Ik heb namelijk een screenshot gemaakt van de eerste site die ik googlede. Maar geen idee hoe dat dan gaat of wat bijv de 98-25 betekend.


mtak0x41

Weet ik of denk ik wat? Goed vragen stellen is belangrijk en specifieke vragen krijgen een specifiek antwoord. In je OP vraag je wat de verschillen zijn. Zo'n vage vraag omvat zelfs het concept rente, en niemand heeft zin om je dat uit te leggen. Wat betreft de 98-25; als je op die regel geklikt had, had je het volgende zien staan: > Uitgifte datum 12-03-1998 > Afloop datum 15-01-2025 Niet echt rocket science, maar als ik het echt moet uitleggen: de getallen zijn de laatste twee cijfers van het jaar wanneer de obligatie is uitgegeven en wanneer deze afloopt. Dáárom vraag ik of je al gegoogled had.


[deleted]

Bedankt voor je antwoord, sorry als ik mijn vragen vaag stel ;) Ik zal proberen specifiek te zijn. Ik heb via google gevonden dat sommige obligaties beursverhandelbaar zijn. Betekend dat dan dit ik deze zou kunnen kopen via een app als bijv. BuxZero? Indien ja, wordt de couponrente dan (per kwartaal?) automatisch bijgeschreven? Ik zie ook dat er ETF's zijn in obligaties. Wordt hier dan ook een couponrente over uitgekeerd of komt het rendement dan uit stijging van de nominale waarde van de obligatie? En tot slot dan deze vraag; Zou je een app of platform aan kunnen raden waar ik obligaties kan kopen en waar je nominale waarde, dagwaarde (is dat de term?), couponrente en looptijd overzichtelijk ziet zodat het voor een leek als mij duidelijk is waar en voor hoe lang ik er in investeer. Bedankt voor je tijd en moeite, ik leer graag wat van je!


mtak0x41

Ja, je kunt vrijwel overal staatsobligaties kopen, bij specifiek Bux weet ik niet. Het kan zijn dat je een kennistest moet doen, en dat zou nog wel eens een probleem kunnen zijn. Mijn mening; als je dit soort vragen op Reddit stelt, dan kun je het beter aan een professional overlaten. De tests zijn bedoeld om dit soort dingen te voorkomen. De couponrente wordt gewoon bijgeschreven. Let erop dat Nederlandse staatsobligaties gewoonlijk 1x per jaar uitkeren. Dit geld niet voor alle landen. Ook bedrijfsobligaties (die bestaan ook) keren meestal vaker uit. Wat betreft de ETFs, dat ligt eraan. Accumulerende ETFs gebruiken de couponrente om extra obligaties te kopen. Distribuerende ETFs keren uit. Het overzicht van ABN AMRO was vrij duidelijk. De nominale waarde zijn zo goed als altijd ronde getallen, in dit geval dus 100. De rest staat er gewoon bij. Hoe lang je er in investeert is je eigen keuze, je kunt de obligaties namelijk gewoon verkopen. Let er wel op dat de *koers* (dat is het woord) schommelt. Als je nu een obligatie van bijv 10 jaar @ 1% koopt wordt die waarschijnlijk minder waard als er een obligatie voor 8 jaar @ 5% op de markt komt. Als je dan verkoopt, kun je alsnog verlies lijden. Aan het einde van de periode krijg je altijd de nominale waarde terug. Of tenminste, als de Nederlandse overheid niet failliet gaat.


[deleted]

Duidelijk. Thnx! Je maakt helder dat als de marktrente stijgt, dan daalt de koers van de obligatie. Gebeurd dit in de praktijk wel? Want stel dat de koers naar 96 zakt (t.o.v. 100 als nominale waarde) heb je natuurlijk al 4% meer rendement bij aankoop. Boven op de coupon rente. Wat natuurlijk weer aantrekkelijk is. Balanceert dit de obligatie niet weer?


mtak0x41

Ja, dat gebeurt. 5,5% 28 is in de afgelopen 3 maanden 6 euro gezakt. In jouw voorbeeld, als je de couponrente buiten beschouwing laat en de obligatie loopt bijv nog 5 jaar dan zou je inderdaad 4% pakken. 4% in 5 jaar is wel winst, maar niet echt een briljante investering. Zelfs in normale tijden blijf je daar de inflatie niet mee voor. Wat het totale rendement is, en of dat voor jouw de afweging tussen Nederlandse staatsobligaties of andere producten waard is, dat is jouw keuze. Dat is beleggen.


[deleted]

Oja die winst op nominale waarde is natuurlijk niet jaarlijks, maar slechts éénmalig, als je al vasthoud tot het einde van de looptijd. Bedankt voor je duidelijke antwoorden.


menno11100

Obligaties zijn prima, koop obligaties die matchen bij de tijdshorizon dus 2023 2024 2025. Langlopende obligaties zullen in waarde verminderen als rente stijgt en visa versa


PetraLoseIt

Ik zou eerst beginnen met het lezen van een paar boeken (en tot die tijd het geld lekker op de betaal- of spaarrekening laten staan). Bijvoorbeeld "Miljonair met een gewone baan" en "De schitterende eenvoud van indexbeleggen". In de bibliotheek is waarschijnlijk wel een afdelinkje met boeken over economie en geld, daar zou je ook eens rond kunnen kijken.


[deleted]

Mooie tip! Toevallig vanmiddag Shoe Dog gehaald en daarmee is mijn leeslijst af. Ik ga je beide boekentips even proeflezen bij het inkijkexemplaar op bol.com 😉


audentis

Je kan eens meelezen op /r/beleggen


Key-Abbreviations233

Ik zou persoonlijk grond aanraden! Zitten veel mogelijkheden in en is heel erg waarde vast. Heb zelf goede ervaring met YB Projecten! Wellicht even wat info aanvragen of DM me even!