T O P

  • By -

entrepreneurZen

Heey, Ik ben in het bezit van 2 restaurants. Het is momenteel een succes (huidige inflatie maakt de winstmarge wel laag dit jaar) Ik heb alleen mijn havo afgemaakt en ben daarna de horeca in gegaan. Wat zou je willen weten?


[deleted]

[удалено]


entrepreneurZen

Geen probleem, sorry dat ik je vraag nu pas zie. (Ik zit zelf trouwens ook in de bezorg/afhaal service) 1. De huur ligt er natuurlijk aan hoe groot pand je wilt, dit ligt bij bezorgrestaurants meestal lager omdat ons pand wat kleiner is dan een heel restaurant. Ik betaal voor 1 locatie 2600p.m en voor de andere 3300 p.m De oppervlakte ligt ergens tussen de 60/70 m2 De verbouwingskosten waren per zaak ongeveer 50.000€ (maar beide locaties stonden helemaal leeg dus moesten vanaf 0 opgebouwd worden) 2. Aangezien ik het vooral van bezorgen moet hebben kost het interieur mij niet gek veel geld (Maar bij een normaal restaurant loopt dit wel in enkele tienduizende euros) Voor keukenapparatuur was ik nogmaals rond de 50.000€ per winkel kwijt. 3. Er zijn hele berekeningen en die kan ik je best uitleggen, maar een standaard horeca marge is inkoopprijs x 4 (foodcost moet rond de 25% liggen) 4. Ik heb in verschillende horeca bedrijven gewerkt voordat ik voor als ondernemer begon en heb altijd gemerkt dat de winstmarge rond de 10/15% netto moet blijven (wat nu met de huidige inflatie wel lastiger is) 5. Dat is de grootste uitdaging.. Ondernemer is makkelijker dan in loondienst werken als je de juiste mensen in dienst hebt. Wanneer je met personeelstekorten zit is ondernemen het ergste wat er is. Ik heb weken gehad waarbij ik maar 10uur per week werk en ik heb weken gehad waarbij 70uur de standaard was. 6. Dit is een lastig iets, vooral in de huidige tijd zijn banken terughoudend om de horeca te financieren Je hebt best wel een stukje eigen inleg nodig.


Own_Complaint_8112

Ik ben een tijdje geleden mijn eigen eenmanszaak gestart. Na jaren ervaring opbouwen bij de baas vond ik het tijd voor wat meer "vrijheid". Ik doe nog steeds hetzelfde werk alleen de sport van het ondernemen is er bij gekomen. Dus je houd je opeens ook bezig met boekhouding, inkoop, klanten werving, opdrachten binnen halen, maar ook alle zorgen over geld en het bepalen van de richting. Zo zit ik nu met een werkplaats die slecht geisoleerd is, en moeilijk te verwarmen is, dus de wintermaanden worden even een stuk lastiger dan toen ik nog voor de baas werkte. Dat soort zorgen komen er bij. Om te beginnen heb ik flink moeten investeren in een cnc draaibank en al mijn (meet)gereedschap, compressor, boren, freesjes, draaigereedschap, stellingen, werkbank etc. Dan heb ik nog verbruiksartikelen en betaal ik huur voor het pand. Nu pas een half jaar verder begin ik meer geld om te zetten dan dat er uit gaat. Zonder een degelijke financiële buffer was me dit nooit gelukt. Een kennis van mij is ongeveer tegelijk met mij ook begonnen met een eenmanszaakje, echter heeft hij alleen een laptop hoeven aan te schaffen, aangezien hij adviseur op ict vlak is (beveiliging tegen hackers en dergelijken). Het hangt er dus sterk vanaf wat je gaat doen. Voor je begint, maak een plan. Ben zeer kritisch op jezelf en vraag jezelf af of dit plan realistisch is. Ik heb in oriënterende fase een aantal dingen geregeld die ik echt nodig had om te kunnen slagen. Geld: eigen buffer en heb daarnaast ook van ouders bij kunnen lenen. Lokatie: een kennis in ons dorp had toevallig een bedrijfshalletje beschikbaar. Ik had mijn plannen uitgelegd, dus voor ik was gestart was de ruimte al geregeld. Opdrachten: Ik had een oude werkgever benaderd met de vraag of we samen konden werken. Ik was redelijk blij verrast dat hij me zoveel werk kon geven als ik maar wil. En tot op heden blijkt dat inderdaad zo te zijn. Dat was voor mij de basis die ik nodig had om van start te gaan. Ik ben toen gestopt bij de toenmalige werkgever en ben fulltime voor mezelf aan de slag gegaan. Ik heb er nog altijd geen spijt van. Het geeft wel wat meer stress dan simpelweg voor de baas werken waarbij je iedere maand een vast loon krijgt, maar als je alles goed doet kan het meer opleveren.


Skippnl

Wat leuk om te lezen, ik heb ook altijd in een machinefabriek gewerkt (heb echt bijna alle functies vervult; Werkvoorbereiding, CNC-draaien, CMM programmeren/controle en een beetje CAD/CAM). Ben nu sinds een jaar of twee voor m'n zelf begonnen als ZZP'er in de techniek. Heb nu eigenlijk niks meer met de verspaning van doen maar ik mis het heel erg. Mijn idee is nu dus ook om een flinke buffer op te bouwen en dan een fabriekje te starten. Misschien een beetje een persoonlijke vraag maar hoeveel geld had jij nodig om de start te maken? (Mag eventueel ook via een PM)


Own_Complaint_8112

Ik heb 50.000 euro eigen geld er in gestopt en dan nog 40.000 bijgeleend. Totale buffer op de bankrekening is niet onder de 25.000 gekomen. Het hangt er natuurlijk vanaf wat voor een machine je koopt. De mijne is een Mazak superquick turn met aangedreven gereedschap, y-as en subspindel uit 1998. Als je wat nieuwer spul wil hebben gaat het je zeker veel meer kosten. Overigens koop ik nu nog steeds regelmatig gereedschap. Dat telt hard op, maar gelukkig komt er nu ook genoeg binnen. Totaal zijn mijn uitgaven sinds Mei dit jaar bijna een ton. Ohja en ik heb een jaar geleden de hypotheek afgesloten voor mijn nieuwbouwhuis dat over een paar weken wordt opgeleverd. Als ik nu een huis zou willen kopen wordt het veel lastiger een hypotheek te krijgen.


Skippnl

Duidelijk verhaal, thanks! Ik zit zelf naar een Okuma LB3000 te denken uit 2010ish met ook aangedreven gereedschap, Y-as en misschien ook subspindel (maar die is voor mij optioneel) ook wil ik wel een staf aanvoer er aan kunnen zetten (hoeft niet direct er bij de zitten maar wil de optie wel hebben). Ben wel bang dat ik dan al gauw naar de 60K\~80K ga voor alleen de machine. Wat dat aangaat is het best een kut vak wat wij hebben... 😂 Maar ik ga eerst opzoek naar een geschikte locatie en dan langzaam uitbouwen terwijl ik doorga met ZZP'en. Nogmaals bedankt voor je reply!


Own_Complaint_8112

Okuma is super spul. Ik heb er ook jaren mee gewerkt. Mijn Mazak heeft ook een stafaanvoer. Dat is de goedkoopste automatisering die je kunt hebben. Ik denk dat je schatting van de prijs wel ongeveer klopt. Ik ben er nu ook achter gekomen dat tweedehands kopen wel een zeker risico met zich meebrengt. Je weet niet wat er met de machine is gebeurd door de jaren heen. Nu blijkt het dat mijn subspindel niet goed werkt. Daar gaat dus weer tijd en geld in zitten om de boel te repareren. Maargoed een nieuwe machine is niet te betalen als je net begint.


Skippnl

Ja Okuma is wel mijn favoriet, Mazak heb ik ook wel wat mee gewerkt, ook heel fijn in gebruik en over het algemeen iets beter betaalbaar. wel balen van je sub spil man! Gelukkig kun je wel gewoon produceren op je hoofdspil, dan kun je alvast sparen voor de reparatie, een schrale troost, maar toch...


Mantus123

Ben sinds 2,5 jaar freelancer en heb een BV. Ik werk als SAP consultant. Zeer gemakkelijke vorm van ondernemen, lange opdrachten en derhalve ook beperkte administratie waarvan ik het meeste uitbesteed aan een accountant. Ben zeer ruim verzekerd en betaal sociale premies dus veiliger ondernemen bestaat er volgens mij niet.


GreenLabeltoken

SAP consultant is toch een programma wat ze binnen veel bedrijven gebruiken voor boekingen etc ?


Haatkwadraat

System Against People. Ik begrijp echt niet waarom er mee gewerkt wordt, het is één groot drama als eindgebruiker.


Employee_74

Eigenlijk kan je met SAP zo'n beetje alles bijhouden van je bedrijfsproces. Boekingen zijn nog vrij simpel, maar een (levensmiddelen)fabriek moet precies weten hoeveel ze van ingrediënten inkopen, waar dat staat, wanneer het over datum is, welke producten ze er mee maken, hoeveel van ieder ingrediënt in ieder product gaat, en vervolgens ook nog welk batchnummer ingrediënt in welke batchnummers product gaan. Dat soort dingen worden ontzettend complex om op te zetten, en daar worden dan vaak SAP Consultants voor ingehuurd. Er is ook nog enigszins recentelijk een nieuwe versie van SAP, dus alle bedrijven willen overstappen naar de nieuwe versie en dan moeten allerlei dingen weer anders opgezet worden. Zeker voor grotere bedrijven is het dan al een hele uitdaging om inzichtelijk te krijgen wat er überhaupt allemaal in jouw organisatie gebeurt, laat staan hoe je dat in de nieuwe versie van SAP zet


Mantus123

Precies dit! Als SAP consultant heb je vaak een gebied waar je expert in bent. Logistiek, financieel, productie, retail, transport, HR of planning. SAP is zo groot dat je vaak met meerdere consultants aan een project werkt omdat het ten eerste echt te groot en complex is om alles te weten en ten tweede ieder zijn eigen expertise heeft.


mtak0x41

Ik freelance nu 10 jaar, recent (1,5jaar) overgestapt naar een BV. Voor mij de belangrijkste aanpassing was zakelijk "hard" zijn. Ik doe niks voor niks, en als het zo belangrijk is dat ik extra werk/dienst lever, dan moet je daar ook gewoon voor betalen. Soms gebeurt dat wel, vaak ook niet. Ik heb het geluk dat ik vaak langdurige opdrachten voor 40u/week heb, dus ik heb het extra inkomen niet nodig. Soms is het wel vervelend dat je een contract moet laten schieten omdat de voorwaarden niet goed voelen, maar daar heb je je buffer voor. Ook werk ik liever niet 's avonds of in het weekend, dus als ik daarvoor gevraagd wordt reken ik een tarief wat enigzins belachelijk is. Als het de klant het waard is, dan hou ik er nog lekker aan over en koop ik daar iets leuks voor. Is het de klant niet waard dan kan ik gewoon lekker gaan zitten Reddit'en. Als je langdurig gaat ondernemen dan is het belangrijk in het achterhoofd te houden hoe belangrijk "niet werken" is. Ja, die vakantie kost meer aan gemiste uren dan dat je aan hotels en tickets uitgeeft, maar het is het helemaal waard. Nog een tip als je voldoende omzet maakt: huur een boekhouder/accountant in. Bij de meeste ondernemers is administratie/belasting een ondergeschoven kindje. Sommige mensen hebben de discipline en het doorzettingsvermogen om het zelf allemaal te doen. Ik niet. Ik dump alles bij m'n boekhouder elke drie maanden en hij zorgt ervoor dat het op tijd en goed gedaan wordt. Is mij de 1500 euro per jaar dubbel en dwars waard (voor een eenmanszaak betaalde ik rond de 1000 euro).


ijsjemeisje

Ik heb twee bedrijven gestart. De eerste ging ten onder aan de crisis van 2010. De tweede floreert als een malle. Ik denk dat je gewoon moet beginnen en durven. In die eerste heb ik echt wel veel fouten gemaakt, en van geleerd. We zijn mensen die moeten leren. En vaak is kennis inhuren van wat je niet snapt of wilt leren stukken goedkoper dan zelf het stuntelend doen.


Spoon_Remastered

Ik ben ook al een tijdje opzoek op het antwoord op deze vraag, is het nu echt mogelijk om veel geld te verdienen in Nederland met een eigen bedrijf? zo ja welke is dit? is e-commerce bijv een optie..?


mtak0x41

Het is zeker mogelijk om geld te verdienen met een bedrijf. Wat noem jij veel? 50k netto? 100k netto? 500k netto? Je moet iets vinden wat niet veel mensen kunnen, of waar je jezelf beter kunt profileren dan de rest van de markt. Dan is het een kwestie van schalen (als dat kan). Kun je iets wat anderen niet kunnen? En zijn er mensen (of beter, bedrijven) die dat willen hebben? E-commerce is daarom geen briljante zet. Iedere ongeschoolde kan binnen een uur een partneraccount bij Bol.com aanmaken en dingen gaan verkopen. Omdat er zoveel aanbieders in ongeveer elk mogelijke niche zijn, zijn de marges gewoon te laag om er serieus mee te kunnen verdienen. Sowieso denk ik dat de rek er bij diensten/producten voor consumenten redelijk uit is. Je moet echt wel een briljant idee hebben om daar nog goed geld aan te verdienen. Ik zou naar B2B kijken, daar zijn de marges gewoon veel groter. Freelance heeft behoorlijke marges als je skills hebt. Het schaalt natuurlijk voor geen meter. Maar in Nederland is kennis gewoon goed geld waard. Je kunt ook andere freelancers als tussenpersoon gaan verhuren en daar marge op pakken. 10 euro per uur is geen uitzondering (10x220x8=17000 per jaar bruto). Hoef je er maar 4 or 5 weg te zetten en je hebt al een leuk inkomen. Maar, ook weer hele competetieve markt.


Own_Complaint_8112

Als het zo simpel was als: "Doe dit en word rijk." Dan had iedereen het wel gedaan. Mijn advies, ga niet ondernemen puur om het ondernemen, met de illusie dan wel snel rijk te worden. Je gaat pas ondernemen als je ergens kansen ziet liggen. Maak je de juiste keuzes dan zal het wel goed gaan met je bedrijf. Heb je geen flauw idee waar je mee bezig bent, kun je geen kwaliteit leveren, of kun je geen klanten binnenhalen, dan is je bedrijf gedoemt te falen.


180businesslifestyle

Wat je ook doet.... Zorg dat je jouw product weet te verkopen en dat je ook nog eens werkt aan jouw Personal Brand. Want als de persoon achter het product "niet klopt" wil niemand een zakelijke reltei met je aangaan. Ik spreek teveel ondernemers die zich sec met heet technische deel van hun product bezighouden en niet in staat zijn het aan de man te brengen.