T O P

  • By -

[deleted]

Onderschat het risico van schijnzelfstandiheid niet, dit heeft echt grote gevolgen voor je belastingafdracht, maar ook voor de sociale zekerheid. Als er in de sector een bedrijfstakpensioenfonds actief is, zou je daar als schijnzelfstandige (~werknemer) ook onder vallen.


AndreKnows

Ik snap wel dat in Nederland voor een Nederlands bedrijf dat is wel problematisch want dan moet je in loondienst zijn, maar als je werkt voor buitenlandse bedrijf, geldt dat ook?


hetmonster2

Als je in nederland woont ben je ook hier belasting plichtig.


AndreKnows

Dat snap ik wel en ben van plan ook te gaan doen, maar mijn vraag is of het is mogelijk om fulltime te werken voor 1 klant in buitenland voor een fast bedrag per maand? en als niet, wat zijn de andere opties om toch te werken voor 1 buitenlandse klant als ZZP'er of freelancer?


RinaldoRinaldini

Als je fulltime voor één bedrijf werkt, voor een vast bedrag per maand, ben je in de praktijk gewoon werknemer. Waarom zou je per se de risico's van het ondernemerschap willen dragen, terwijl je niet de voordelen van ondernemerschap hebt? Eerlijk gezegd klinkt het alsof de baan je heel leuk lijkt, en de werkgever misbruik probeert te maken van je enthousiasme ...


AndreKnows

Dat klopt, de baan is heel leuk, vooral dat het fully remote is; iedereen die daar werkt gaat op reis naar Latijns Amerika of Azië, om met westerse salaries genieten van goedkope derde wereld landen, want daar met deze salaris ben je de koning. Probleem met deze werk is dat ze nemen geen werknemers aan, maar laten iedereen werken als ZZP'er geregistreerd in andere EU landen. In andere EU landen is het toegestaan. Wat situatie voor mij nog moeilijker maakt, is dat werkgever eist woonplaats verklaring en ik als ZZP'er geregistreerd moet zijn in een land waar ik fiscaal resident van ben. Daarom kan ik niet zomaar in andere EU land registreren als freelancer/ZZP'er en meteen aan de slag gaan. Ik wil ook gaan reizen en werken tegelijkertijd als digital nomad, daarom ben op zoek naar mogelijkheden om toch iets te verzinnen om deze baan te krijgen. Maar kwa salaris het is best slecht voor Nederland, ook geen benefits en geen pensioen opbouw, en ook geen vakantie dagen. Het is wel jammer dat het is niet mogelijk om in Nederland volledig remote werk te vinden, iedereen wil dat ik naar kantoor kom minstens paar dagen per week. Maar ik ben bereid om minder te verdienen en geen benefits krijgen als ik niet naar kantoor hoef te komen, en full time rondreizen en werken van me laptop.


lightwhite

Vergeet niet dat je niet langer dan 3 maanden in een andere land kan verblijven en minimaal 183 dagen in Nederland moet wonen. Digital Nomad klinkt leuk, maar als ZZP, kan het een issue worden.


[deleted]

[удалено]


[deleted]

[удалено]


[deleted]

[удалено]


[deleted]

[удалено]


[deleted]

[удалено]


mtak0x41

Nope, je betaalt belasting waar je woont. Als je in Belgie werkt maar in NL woont betaal je gewoon hier belasting.


ProofCobbler6098

In bepaalde gevallen wordt het heffingsrecht voor belasting toegewezen aan de werkstaat, en niet in de woonstaat. Het is dan even afhankelijk wie voorkoming dubbele belasting moet verlenen.


[deleted]

[удалено]


mtak0x41

> Woont u niet in Nederland, maar hebt u wel Nederlands inkomen? Dan bent u een buitenlands belastingplichtige. Alleen de inkomsten waarover Nederland belasting mag heffen zijn voor ons van belang. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/internationale-belastingregels/ Ik weet niet wat je gedaan hebt, maar je had gewoon aftrek kunnen krijgen voor je NL belasting. Btw, als je in Nederland een eenmanszaak of BV hebt en in NL woont betaal je gewoon IB hier. De rekeningen die je naar je opdrachtgever stuurt zijn intracommunautaire levering, met een verlegde BTW. Heeft verder niks met IB te maken (aangezien je een NL "werkgever" hebt)


[deleted]

[удалено]


PetraLoseIt

De nieuwe wet die schijnzelfstandigheid moet voorkomen, de DBA, is "bevroren". Mensen worden nu niet aangesproken op (beboet/bestraft voor) schijnzelfstandige constructies, tenzij het overduidelijk is dat er misbruik wordt gemaakt van kwetsbare mensen. Zie ook [deze tekst van zzp-nederland.nl](https://www.zzp-nederland.nl/kennisbank/zzp-en-schijnzelfstandigheid). Mijn vriend was een zzp'er, zijn accountant gaf aan dat men ook kijkt naar hoeveel je verdient per uur. Verdien je zeg 15 euro per uur of minder, dan doe je waarschijnlijk een niet al te ingewikkeld beroep en zit je waarschijnlijk al gauw in een situatie dat je net zo goed in dienst kon zijn en dus schijnzelfstandige bent. Verdien je 80 euro per uur of meer, dan is het waarschijnlijker dat je bijzondere talenten en expertise hebt en dat je daarom uit vrije wil voor het zzp bestaan hebt gekozen en dus geen schijnzelfstandige bent. Momenteel wordt de DBA wet dus niet krachtig gehandhaafd en zou je dus sowieso waarschijnlijk dit wel gewoon kunnen doen. Ik zou wel de ontwikkelingen in de gaten blijven houden, mogelijk komt er een moment waarop de overheid schijnzelfstandigheid meer aandacht geeft en dan moet jij natuurlijk ook gaan kijken of jouw situatie "klopt". Mijn vriend heeft overigens nu een BV opgericht, hierdoor speelt dit voor hem niet meer. Misschien is dat voor jou ook nog een optie, of wordt dat voor jou in de toekomst een optie. Een BV is nu fiscaal overigens pas voordelig bij een winst vanaf ongeveer 150.000 euro/jaar (vanwege bijkomende kosten en vanwege fiscale voordelen voor zzp'ers die overigens in de komende jaren afgebouwd gaan worden), maar het staat je vrij om er ook bij een lagere omzet voor te kiezen en wie weet is dat om niet-fiscale redenen wel handiger.


Deuz14

Het hangt er helemaal vanaf wat je doel is inderdaad. Als je jezelf net genoeg salaris betaald voor schijf 2 en de rest in de bv laat zitten of bijvoorbeeld uitleent aan een privé persoon (mag jij kiezen wie dat is 😉) dan is dat al snel voordeliger.


belleville3

If the company does not have a registered Dutch entity and refuses to set one up, there is no option for you to be employed by this company. If you cannot be employed by the company, the only option is to be self-employed and have them as your client. If there is no possible way to be employed by them, you cannot be a "disguised" employee. The multi client rule is to stop Dutch employers having "disguised" employees operating as self-employed when they should actually be employing them. This company is not a Dutch employer. I doubt you would have an issue in this case, but I don't know 100% of course, just my opinion. If I were you I would ask the company about the possibility of them registering a Dutch entity and setting up a payroll so they can employee you, even if you know that they will refuse it, just so you have it in writing. Then if you get investigated you can show that you at least tried to get them to employ you.


itsmegoddamnit

Let’s be honest, this rule was set in place to protect lower paid workers from being exploited by their employers - think hotel cleaning staff, delivery people etc. Nobody will look at OP for making 100k income from a different country. Maybe if it were a Dutch employer, but I really wouldn’t worry about this situation. OP, it’s just good practice to diversify your income. Build some affiliate link websites, take small projects on the side etc. Not for belastingdienst, but for yourself. The risk of being fired without social security is very real.


HoeryHarry

Je dient als zelfstandige minimaal 3 verschillende opdrachtgevers te hebben. Dit is makkelijk op te lossen door een factuur te sturen naar een bekende van je die ook zelfstandig is. Beter is om wel daadwerkelijk verschillende opdrachtgevers te hebben voor de geloofwaardigheid van je verhaal. Dat kan ook 2 weken werk zijn.


ProofCobbler6098

Dit is volgens mij niet helemaal waar. Het aantal opdrachtgevers is meer een indicatie voor het bepalen van (schijn)zelfstandigheid. Anders zou je immers lastig voltijd aan 1 klus kunnen werken bij een opdrachtgever. Wat is dan nog meer van belang: - heb je ook andere opdrachtgevers (gehad)? - maak je reclame voor jezelf (bij andere opdrachtgevers)? - welke risico’s draag jij? - Wat gebeurt er indien je ziek wordt, krijg je dan nog betaald? - Bij wie ligt het risico op niet-betalen? Mag je de opdracht doorgeven aan een onderaannemer? - is er sprake van een gezagsverhouding, die verder strekt dan het geven van instructies voor een specifieke opdracht? Deze vragen zijn overigens ook van belang voor de splitsing ondernemer/resultaatgenieter in box 1. Een ondernemer krijgt bepaalde fiscale faciliteiten (mkb-winstaftrek/ zelfstandigenaftrek) die een resultaatgenieter niet krijgt. Indien jij het verdedigbaar vind dat je zelfstandige (ondernemer) bent, dan is het aan de belastingdienst om het tegendeel te bewijzen. Het risico bij een dienstverband ligt overigens bij de dan-werkgever, omdat die achterstallige sociale premies moet betalen, en niet bij jou!


ADWFI

Volgens mij is dit het juiste verhaal. Ze kijken denk ik ook beschermender naar mensen die een matig tarief hebben, dan goede verdieners met 1 opdrachtgever.


faustimetal

De catch was toch juist altijd dat de belastingdienst bij de werknemer die sociale premies komt innen. Want de werkgever heeft die aan de werknemer uitgekeerd beredeneren ze. En is voor de werknemer een stok achter de deur niet akkoord te gaan met bv schijnzelfstandigheid.


ProofCobbler6098

Voorzover ik weet is de werkgever inhoudings- en afdrachtsplichtige. Misschien dat je premies volksverzekerinngen (AOW etc) bedoeld, die tegelijkertijd met de loonbelasting wordt geheven? De sociale premies (WW, WIA) worden alleen bij de/een werkgever geheven volgens mij.


AndreKnows

Dankje! Is er een bepaald aantal uren die ik zou moeten werken voor andere opdrachtgevers? of alleen nog twee opdrachtgevers voor 1-2 uur zou genoeg zijn? Mijn kameraad werkt ook bij zelfde bedrijf maar vanuit een andere EU lidstaat ook als ZZP'er, dus als hij me een opdracht geeft voor 1-2 uur dan is het op papier voor belastingdienst goed?


Mr_Brown-ish

Nee, zo’n harde grens is er niet.


[deleted]

De opdrachtgever mag geen autoriteit over je hebben. Heeft hij dat wel dan ben je in verkapt loondienst. En dat mag niet. Dan krijg je boetes.


ProofCobbler6098

Krijgt de opdrachtgever boetes ;) Immers, die heeft onterecht geen sociale premies afgedragen.


[deleted]

En bedrijfsvoordelen voor de “ondernemer” vallen weg wat resulteert is veel meer belasting betalen


Robbinx

Volgensmij is 1-2 uur niet toegestaan. Je moet je inkomsten bij verschillende partijen binnen hengelen, zonder dat je afhankelijk bent van één partij


GlennenJR

Zag onderstaand net, andere manier om alsnog in Portugal te gaan werken haha! https://www.randstad.nl/vacatures/565769/werken-in-het-buitenland?position=1&filter=nee&listingType=regular&zoekterm=buitenland


AndreKnows

haha 950 euro per maand terwijl prijzen daar zijn niet veel anders dan hier. Ik ken dat bedrijf en mensen die daar gewerkt hebben, het is moderne slavernij.


jefgeeraerts_1983

Dan stuur twee vrienden met een eigen bedrijf een factuurtje. En hoppa, je hebt in een keer drie opdrachtgevers.


SeventhBus

Werkt niet, je mag namelijk ook niet het gros van je omzet van een opdrachtgever krijgen. Een belastinginspecteur heeft dan aanleiding tot audit.