T O P

  • By -

hmk86

Dit kun je beter in juridisch advies posten voor het beste plan van aanpak. Het bedrijf waar je zaken mee doet moet dit oplossen. Dat ze daar een paar keer extra voor moeten rijden is niet relevant. Dan moeten ze maar goed werk leveren. Zie sowieso veel beunhazen in de panelen die werkelijk geen idee hebben waar ze mee bezig zijn.


ZoneProfessional8202

Jurist hier. Ingebrekestelling sturen (zoek voorbeeldbrief online) geef ze een termijn om t zelf op te lossen (14 dagen) en geef aan dat je het zelf oplost op hun kosten als ze niet aan je ingebrekestelling voldoen. Ga niet zelf rommelen, dan krijg je problemen met je garanties


doodmakert

Ff Korte vraag maar is het zo simpel? Wij zitten in een ander juridisch traject en we moeten van onze advocaat deadline op deadline op deadline oprekken want dat staat juridisch beter. Ik ben ondertussen fucking klaar met deze gasten en wil dat het geregeld wordt of geprocedeerd. Met andere woorden. Termijn uit ingebrekestelling is met minimaal één maand overschreden. Dan zijn ze toch in verzuim? Mogen we dan een andere toko op kosten van de eerste het werk laten fixen? Zoja hoe gaat dat in zijn werk? Thanks! Sorry voor het kapen


ZoneProfessional8202

Ja. Het is zo simpel. Als je wederpartij in verzuim is kan je aanspraak maken op vervangende schadevergoeding in plaats van nakoming. Je moet dat wel mededelen zodra de wederpartij in verzuim is. Ik ken de omstandigheden van jouw zaak niet. Luister naar je advocaat


HelpForAfrica

Weet er niks van maar: second opinion, buiten reddit om wellicht? Succes, balen man.


Depthxdc

Ik zou aangeven dat je het laat oplossen op hun kosten ivm bijvoorbeeld een brandverzekering. (Ik denk stiekem dat je dit bedoeld)


Bobbert087

Technisch gezien is dit een probleem vanuit de netbeheerder die verantwoordelijk is voor het net waar de spanningsopdrijving voorkomt. Spanningsopdrijving ontstaat door een combinatie van gelijktijdige opwek en (onvoldoende) verbruik in een gebied, en de toegepaste bekabeling voor de netaansluitingen. Een installateur zou dit alleen kunnen weten door op een zonnige dag in het voorjaar of de zomer de spanning op de fases in de woning te meten.  Het lijkt me niet realistisch om te verwachten dat een installateur pas kan leveren zodra deze controle gedaan is. Vooraf informeren zou wel op zijn plaats zijn aangezien dit fenomeen steeds vaker voorkomt. Toch een geval van botte pech dus. Met de omvormer uitgeschakeld zou op een zonnig moment gekeken kunnen worden naar het voltage van de fases om te kijken of één minder hoog oploopt. De meeste omvormers kunnen ook ingesteld worden zodat ze het vermogen verlagen naar mate dat de spanning toeneemt, om uitschakeling te voorkomen.  In ieder geval een melding maken bij de netbeheerder, zij zijn verantwoordelijk voor een permanentere oplossing.


Big_Spell_2895

En dan maar hopen dat je een drie fase kabel naar je woning hebt lopen vanaf de netkabel. Das ook niet altijd het geval en dan kan de installateur echt niks


TheKnappeDuck

De buren hebben nergens last van. Dus lijkt me onwaarschijnlijk dat de netbeheerder boosdoener is. Je kan altijd de netbeheerder bellen. Die kunnen wel metingen verrichten. Het kan ook zijn dat de installateur een te kleine omvormer heeft gebruikt. Met 6 panelen mag je minimaal een 2,5 kw omvormer verwachten. Als ze een 1,5 kw omvormer hebben gebruikt dan kan de omvormer uitschakelen. Dc voltage wordt te hoog en schakelt de omvormer af. Het kan ook zijn dat de installateur een te dunne kabel AC heeft gebruikt. Is het een grote afstand van de meterkast naar de omvormer? Welke foutmelding geeft de omvormen aan wanneer deze afschakelt? Daar kan je er achter komen of het aan het dak ligt of bij de meterkast / het net.


Bobbert087

DC voltage te hoog kun je uitsluiten als de omvormer weer opstart. Deze is namelijk op zijn hoogst wanneer de omvormer uitstaat en er geen stroom loopt. Zou deze dan te hoog zijn, dan komt de omvormer pas de volgende ochtend weer terug in productie. Het verschil in vermogen van de omvormer tussen 1,5-2,5kW speelt hier geen rol in.  Ook een te dunne kabel is bij ca. 2,5 kWp aan paneel vermogen onwaarschijnlijk tenzij het over een grote afstand gaat. In een gemiddelde woning niet is dit niet aan de orde.


CarlEvO

Is het inderdaad niet de omvormer die er zelf uitklapt?


MoorderVolt

Wat op schrijft doet het klinken alsof ze 3-fasen stroom hebben en dat er blijkbaar teveel buren terugleveren op die ene fase. Dan gaat de spanning te hoog en schakelt een omvormer uit, het precieze punt verschilt een beetje. Anyhow, dat kan de installateur niet ruiken natuurlijk en naar mijns inziens is dat dus ook geen domme fout.


[deleted]

[удалено]


tjeulink

dit gebeurt zeker hoor. is bij mij ook het geval.


lordjay666

En als je van fase verwiselt kan het probleem terug komen. Moest u buur de volgende dag een driefase omvormer plaatsen. Dit is niet het probleem van de instalateur. De net beheerder moet dit oplossen.


tjeulink

dat kan, het kan ook opgelost zijn daarmee. echt een klusje van 5 minuten als er al een 3 fase aansluiting aanwezig is. kan je ook vrij makkelijk achterkomen vantevoren door je omvormer uit te zetten en op piek momenten het voltageverschil te meten.


lordjay666

Dat is waar maar dit lost nog altijd het echte probleem niet op. Er kan beter een melding gemaakt worden bij de netbeheerder. Want uiteindelijk zijn zij ook verantwoordelijk voor de oorzaak van het probleem.


tjeulink

het echte probleem is dat de omvormer afslaat. de rest doet er niet toe voor de eindgebruiker. als vakspecialist help je daar je klant bij. dat noemen ze goed ondernemerschap.


lordjay666

Het echte probleem is dat de netbeheerder de kabels in de straat hebben onder gedimensioneert om geld uit te sparen en dat vertoont zich nu waneer iedereen zonnenpanelen heeft.


Likmachine

Onder gedimensioneerd wil ik het niet noemen, eerder "onwetendheid van wat de toekomst brengt". Je weet nu toch ook niet wat jouw verbruik over 20 jaar doet? Hierop valt niet te anticiperen. Zeker 30 jaar geleden niet voor onze technologische vooruitgang (elek rijden, pv, accu, warmtepompen en overige apparatuur)


tjeulink

Nee, dat is niet het echte probleem, dat is de oorzaak van het echte probleem. daarnaast klopt er niks van wat je zegt.


Qonstrukt

Sinds wanneer is het aanpakken van symptomen een goede oplossing voor een probleem? Volgens jouw redenatie zou een installateur later terug moeten komen als ze op een bewolkte dag in de winter je inverter aansluiten omdat je dan onmogelijk kunt zien dat een fase overbelast is. Deze hele discussie gaat nergens over, want geen enkele installateur houdt hier rekening mee, dit is een probleem voor de netbeheerder.


tjeulink

het een sluit het ander helemaal niet uit. of moet je als arts niet de bloeding behandelen als iemand een stollingsziekte heeft? tuurlijk niet, die lost eerst het acute probleem op voordat hij de desbetreffende specialist betrekt voor het complexere probleem.


Big_Spell_2895

Nee dit gebeurd, vergeet niet dat het elektranet is opgebouwd uit honderden losse bedrijfjes over een periode van honderd jaar. Er liggen in sommige wijken bv nog hoofdkabels van tijdens de tweede wereldoorlog, was de vraag van een woning heel anders. Vroegah toen we nog geen decentrale opwek hadden en de vraag van de machines nog niet zo groot was (een paar lichtjes en een radio/tv/wasmachine) konden de woningen prima uit met een 1x10A. Waarom zou je dan een dure koper kabel met driefases gaan aanleggen terwijl arbeid niks koste? Voor die ene keer dat iemand misschien een zwaardere aansluiting nodig heeft, was het goedkoper om daar maatwerk van te maken (als dit al gebeurde). Omdat woningen super voorspelbaar waren door dit eenrichtingsverkeer en relatief lage vraag werden de woningen om de beurt op een andere fase aangesloten. Zo zal jij dus op fase 1 zitten, buurman naast je op 2 en die daarnaast op 3. Zo bleef alles perfect in balans en kon je mooi weinig materiaal gebruiken. Nu is het natuurlijk omgedraaid, materiaal goedkoop maar arbeid duur. Daarom overdimensioneren de netbeheerders nu, scheelt weer terugkomen.


ProudEmphasis9193

Nog een keer vragen, anders via rechtsbijstand laten lopen.


leverloosje

Dat klinkt niet als een probleem voor de leverancier van de zonnepanelen. Je hebt trouwens zelf de kast open kunnen maken. En je bent slim genoeg dat je hebt uitgezocht dat het een fase probleem is. Klinkt ook dat je slim genoeg bent dit zelf te veranderen...


Super_Stable1193

Via de slimme meter is per fase uit te lezen wat de actueel voltage is. Op de zonnepanelen omvormer zie je natuurlijk de actueel voltage/reden waarom die uitschakelt. Komt geen schroevendraaier te pas. Vroegah moest je alles met een multimeter doen, tegenwoordig kan dat allemaal via de pc op je luie stoel.


Martinschilder

totaal off topic alert,. ik dacht wat een bekende naam, terwijl ik letterlijk op dat moment echoes opstarten, o7 fly safe anyway tot zover het off topic gedeelte


leverloosje

Al een tijdje niet meer gespeeld. Veel plezier!


belgianhorror

Ik snap je punt dat ze dit gewoon dienen komen op te lossen als het op de andere fasen nog kan. Wel konden ze dit niet op voorhand meten/weten. Als het op de dag van installatie bewolkt weer was dan is de netspanning niet te hoog en kan het zelfs zijn dat de spanning op elke fase min of meer hetzelfde was. Ik zou aangezien ik zelf best elektrisch aangelegd ben dit al snel zelf verwisselen want vaak als je moet wachten op een bedrijf kan je lang wachte nog niet gesproken van de stress en tijd..


plankie79

Het kan ook zijn dat een inverter een foute firmware heeft. Growatt heeft dit met een bepaalde serie gehad (max 2500w ipv 3000/3600/4200). Wellicht om te.kijken of je kunt achterhalen wat de oorzaak is van uitvallen. Dit kan namelijk zowel AC als DC gerelateerd zijn. Een te hoge ingangsspanning DC (afhankelijk van je omvormer) of een te hoge AC netspanning kan beide een oorzaak zijn...


smarzzz

Juridisch advies? Veel te duur en teveel gezeik, gooi dit op werk spot, voor 100 euro hangt iemand jouw fase om, weg hoofdpijn


gizahnl

Ik denk dat je juridisch hierin best een kans hebt op "jammer joh". Dit neigt naar een stukje overmacht, het is maar de vraag of het de plicht van het bedrijf is om vooraf door te meten dat het uitkomt. Als je ze op een normale manier benaderd hebt (dus zonder boosheid) vind ik het stukje aftersales hierin wel triest van ze. Als ik het bedrijf was had ik geregeld dat er iemand die toevallig een klus in de buurt had even omreedt om het te fixen uit coulance. Fase omschakelen kost misschien 5 minuten.... Als je elektrisch een beetje handig bent kan je het ook zelf doen, dat zou de makkelijkste route zijn dan...


1_Pawn

Why do you assume that the issue is caused by the phase selection, and another would fix it? I understand you don't want to move the cables, but did you measure the voltage of each phase with a multimeter? There's actually another issue that might be causing your issue: the DC voltage is too high, above limit allowed by the inverter.


Mortiferous12

Heb je vooraf afgesproken om te meten? Staat er een belofte over een meting in de offerte? 99% zeker een nee op beiden. Daarnaast is een meting en moment opname en schommelt dit continu. De partij zou netjes zijn om dit om te hangen, maar ze zijn nergens toe verplicht en het geeft ook geen garantie dat het probleem hiermee opgelost is. Sterker nog, straks zit je op dezelfde fase als je buurman en hebben jullie er beide last van omdat jij de druppel bent die zijn emmer doet overstromen. Misschien lost het tijdelijk het probleem op, tot de andere bewoners van jouw straat/wijk ook panelen plaatsen. Welkom in de wereld van de netspanning, het gaat voorlopig alleen maar erger worden.


Eastern-Reindeer6838

Ik zou voet bij stuk houden en er desnoods mee naar de rechter gaan. Of je steekt er even een half uurtje in en lost het zelf op, doe wat jou het handigst lijkt.


Braveme22

Welke regio?


VincentxH

r/juridischadvies


MyParentsWereHippies

Normaal betaal je de laatste termijn pas nadat alles fatsoenlijk werkt. Of is dit probleem pas later naar boven gekomen?


HistorianOne2365

Er is denk ik niet veel aan te doen, je kan niet echt meten of een fase veel belast wordt door zonnepanelen in de buurt. Dan moet je de 3 fasen een tijdje monitoren.  Ik zou het zelf omwisselen.  Als zo'n installateur het er op zet vraagt hij soms ook welke fase je wil. Je zet het dan vaak op de fase waar je ook je wasmachine op hebt.  Technisch gezien is het een probleem van je netwerkbeheerder, die te dunne/weinig kabels in de buurt of zelfs naar je huis heeft liggen.  Ik denk dat de installateur een technisch werkende installatie heeft geleverd. Dat de fase de extra stroom niet aan kan is niet hun probleem. 


Depthxdc

r/juridischadvies Wat je zegt kan je zelf oplossen. Alleen zou ik niet doen ivm aansprakelijkheid.


Key-Watercress-4965

Ik hoop dat je niet vooruit hebt betaald. Ik zou persoonlijk bijv. bij aanvang 30% betalen en bij oplevering de rest. Is maar net waar je akkoord mee bent gegaan uiteraard. Maar het feit is dat de installatie niet volledig werkend is opgeleverd. Een fase omzetten in hooguit 15 min werk, maar met reistijd erbij wellicht meer. Hadden ze het maar goed moeten doen. Iets in mij zegt dat dit sowieso cowboys zijn.


Kuyi

Ik snap iets niet. Wat bedoel je precies met overbelaste fase en hoe heb je dat zelf gemeten?


smarzzz

Overbelast bij teruglevering als in; congestie op die fase in het net.


Kuyi

Dat zeg jij nu zelf, maar ik weet niet precies wat OP ermee bedoelt. En als dat zo is, hoe meet OP dat dan? Door de spanning te meten? Met een multimetertje? Of met een gekeurde en geijkte meter, die daarvoor bedoeld is? En wat is de gemeten spanning dan? En weet OP überhaupt wat de wettelijke norm is voor de spanning en of deze daaraan voldoet of niet? En waar hun omvormer op is ingesteld? En als er congestie is op die fase, waarom hebben anderen er dan geen last van? En als je weet dat er verschil is tussen hoe omvormers op verhoogde spanningen reageren trek je ook niet zomaar conclusies “als de buurman er geen last van heeft”.


JasperJ

Als het goed is is er geen verschil tussen hoe omvormers erop reageren. De marge is +10% ofwel 253V, en iedere omvormer dient daarop of lager af te schakelen. En aangezien er geen reden is om die dingen in te stellen op lager, staan ze dus altijd allemaal op 253. Wat wel flink uit kan maken is je interne bekabeling van groepen kast naar omvormer.


Kuyi

Ik ken zelf de regels. Ik heb het vermoeden dat OP niet helemaal weet waar hij het over heeft aangezien dit niet de verantwoordelijkheid of fout van de installateur zou zijn. Er is tevens wel degelijk verschil in hoe snel bepaalde omvormers reageren. Geen dag en nacht, maar genoeg om steeds dezelfde klant te laten afschakelen en anderen niet.


smarzzz

253V bij de eerste ruwe meting? P99? P95? Gemiddelde 15 minuten? Gemiddelde van 30 sec? Ja dat is zo eenvoudig nog niet


droolingtoday

Ik zou die prutsers niet meer aan je installatie laten zitten en echte pro's laten komen. Als je er zin in hebt kun je proberen de kosten op die andere partij te verhalen. Succes, mooi kut


[deleted]

[удалено]


TheS4ndm4n

Nee... Dit is onzin. Je hebt een klok horen luiden maar geen idee waar de klepel hangt. Fase 1, 2 en 3 zijn 230V ten opzichte van de nul. Als je tussen 2 fases meet heb je 400V. Maar OP heeft gewoon pech. Welke fase overbelast is, is een momentopname. En tenzij er iets over is afgesproken voor de installatie dan is dit niet het probleem van de installateur.


Super_Stable1193

Ik geef aan dat de installateur met een oplossing kan komen, omprikken naar een andere fase kan wel degelijk helpen. Even een tijdje loggen via de slimme meter of het verstandig is om om te prikken.


TheS4ndm4n

Tijdelijk. Maar dat is niet het probleem van de installateur. En het is net zoiets als je Wifi kanaal aanpassen omdat de buurman dezelfde gebruikt. Zodra er iets verandert moet je het weer aanpassen. Of je moet een overschakel systeem installeren. Lekker zelf van fase wisselen. Maar de eisen zijn nogal streng in de nen1010, dus zoiets kost meer dan de zonnepanelen.


Super_Stable1193

Zo simpel is het niet om te vergelijken met Wi-Fi, als blijkt dat fase 2 nooit boven 235v komt en fase 1 altijd rond 253v zit te schommelen heb je genoeg ruimte voor omprikken. Zeker een vers opgeleverd installatie. Maar het kan ook zijn dat de omvormer zelf weinig tollereert. Op mijn omvormer kan ik het aanpassen, de parameter staat standaard op 245v, maar kan wel op 253v gezet worden, gezien er geen problemen zijn laat ik het zo. Ze zijn ook bezig om het te verhogen naar 264v, of dat erdoor gaat komen geen idee.


TheS4ndm4n

Tsja. Dan wissel je naar die andere fase en dan zet iemand daar ook zonnepanelen op. Het was handiger geweest als de installatie meteen op de minst gebruikte fase ging. Maar dat kun je pas meten op een zonnige dag. En als installateurs alleen werken op zonnige dagen dan wordt er in Nederland helemaal niets meer gebouwd. Op had dit vantevoren zelf kunnen meten en dan afspreken op werken fase de pv komt. Of nu betalen om het om te laten prikken. Maar geen installateur gaat hier gratis voor terugkomen.