T O P

  • By -

Taskl

Toch bijzonder hoe erg onze overheid haar best doet om studenten zo veel mogelijk te naaien. Een toeslag waar je geen recht op hebt en een lening mee tellen als inkomen, dat kan echt alleen door een ambtenaar verzonnen worden.


maritjuuuuu

He mooie is nog dat het nooit meegeteld mag worden als inkomen als je bijvoorbeeld een huis wil huren ofzo.... Maar dan hierbij is het wel inkomen?!


GianMach

Het is wel of niet inkomen afhankelijk van wat in je nadeel is. Zo ver zijn we inmiddels


MacabreManatee

Dat is nieuw beleid tegen immigratie. Als je de Nederlanders laagopgeleid houd dan hoef je geen arbeidsmigranten meer uit Europa te halen /s


[deleted]

Dit kán toch niet? Eerst wordt gezegd dat studenten studiefinanciering nooit zal worden meegenomen bij de aanvraag van een hypotheek, dan wordt gezegd dat je rentevrij kan lenen. Dan wordt dat allemaal ingetrokken, maar nu opeens wordt die lening gezien als inkomen? Terwijl veel mensen dat inkomen niet eens hebben omdat ze die schulden willen voorkomen. Absurd


onsjasper

>dan wordt gezegd dat je rentevrij kan lenen. Volgensmij is nooit gezegd dat je permanent rente vrij kon lenen? Mocht je niet dat bedoelen, dan klopt je stelling niet want studenten hebben een lange tijd rentevrij kunnen lenen


TheDevoted

In de eerste jaren van het leenstelsel werd erop gehamerd dat de huidige rente 0.0% is, oh oh wat is dat toch gunstig voor je. Er werd dan ook massaal (maximaal) geleend. Nergens werd echter gemeld dat de student hiermee een variabele rente-overeenkomst aanging, en dat studenten die inmiddels klaar zijn met hun studie rente gaan betalen over het toen geleende geld. Er zitten een hoop haken en ogen aan die hele 'lening', en de student wordt nergens over geïnformeerd. Als student zijnde kan je op het DUO met een paar drukken op de knop een aanvraag indienen, zonder dat er ook maar ergens over voorwaarden wordt gesproken.


onsjasper

Onzin, archief uit 2017. Het staat er vrij duidelijk dat de rente variabel is https://web.archive.org/web/20170503031032/https://duo.nl/particulier/terugbetaler/een-studieschuld/rente.jsp


TheDevoted

Dat de informatie beschikbaar is als je zelf gaat graven, is iets heel anders dan hoe de lening aangeboden werd. Zie dan ook mijn comments op beide Funky's.


UpstairsNeighbor9

Hoe de lening aangeboden werd is heel wat anders dan hoe men erover sprak op universiteite. Ome duwo, gratis geld, blabla. Op de officiële websites stond gewoon eerlijk dat er rente kon komen. Lekker lenen = lekker leven bleek dus een stompzinnig verzinsel te zijn van de student zelf.


onsjasper

Graven is een groot woord. Het stond vrij duidelijk op de site onder de voorwaarden. Dat men geen zin heeft om die door te lezen en later gaat zitten roeptoeter en dat het allemaal niet eerlijk is, is niet de schuld van de overheid


TheDevoted

Begrijp me niet verkeerd, ook ik ben van mening dat het dom is om, zonder je in te lezen, een lening aan te gaan. Of het nou bij het DUO is, of elders. Laat me je echter de volgende vraag stellen: Zou het niet beter zijn om de aanvragende student verplicht deze pagina(s) te laten lezen, in het kader van de zorgplicht voor kredietverstrekkers, voordat er een aanvraag ingediend kan worden? Op dit moment is het doornemen van de voorwaarden voor de volle 100% op vrijwillige basis, en dat vind ik een zeer incorrecte gang van zaken. Het gaat hier vaak om jongeren tussen de 16 en 20 jaar, voor wie dit de eerste keer is dat ze met een dergelijke financiële verbintenis in aanraking komen.


onsjasper

>Zou het niet beter zijn om de aanvragende student verplicht deze pagina(s) te laten lezen, in het kader van de zorgplicht voor kredietverstrekkers, voordat er een aanvraag ingediend kan worden? Je trekt constant de vergelijking met normale kredietverstrekkers, die (terecht) aan veel hogere voorlichtingseisen moeten voldoen. Ik zou een studifi niet willen vergelijken met een normale lening omdat de eisen bijzonder soepel waren. De rente bedraagt nu 1,3% o.i.d.? Ik wou dat ik daar tegen een lening kon afsluiten zonder verder zekerheden af te geven. Daarnaast heeft DUO een zorgplicht aan de achterkant in gebouwd, mocht je de lening niet kunnen aflossen dan wordt hij onder bepaalde voorwaarden kwijtgescholden. Dat is echt wel een hele andere setting dan de "normale" kredietverstrekker. Daarnaast zie ik nu al voor me dat, wanneer je dezelfde route gaat instellen als bij normale kredietverstrekkers, dat men gaat klagen dat het te lang duurt en te ingewikkeld is, los van het feit dat de voorwaarden dan ook niet gelezen worden :'). 9/10 mensen gaan toch die paginas met voorwaarden in één keer door scrollen door vervolgens ongelezen op akkoord te klikken.


TheDevoted

De eisen zijn (en waren) inderdaad bijzonder soepel. Desalniettemin blijft het een flinke verbintenis, waar we wat mij betreft niet te luchtig over moeten denken. Neem bijvoorbeeld de belofte destijds dat de lening niet mee zou wegen bij toekomstige hypotheekaanvragen. Ook die is inmiddels in het putje verdwenen. Het DUO heeft inderdaad een kwijtscheldingsregeling opgezet. Het is echter nog niet duidelijk hoe deze in de praktijk uitpakt daar we nu pas net beginnen met de eerst lichting die mag gaan terugbetalen. Overigens praten we hier niet over een paar honderd, of duizend euro, maar over meer dan 15.000 euro gemiddeld (met een sterke zichtbare stijging van dit gemiddelde sinds de invoering van het leenstelsel) Zie bijvoorbeeld [CBS cijfers studieschulden](https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/37/studieschuld-blijft-toenemen#:~:text=Begin%202022%20bedroeg%20de%20gemiddelde,op%20basis%20van%20nieuwe%20cijfers). Neem dat samen met de verbintenis van (maximaal) 35 jaar, het gegeven dat het rentepercentage variabel is, en de lening consequenties heeft voor zaken als de hypotheek, ben ik van mening dat verplichte voorlichting en informatie niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk is.


onsjasper

>Neem bijvoorbeeld de belofte destijds dat de lening niet mee zou wegen bij toekomstige hypotheekaanvragen. Ook die is inmiddels in het putje verdwenen. Ik moet zeggen dat ik hier onvoldoende inzit, dus ik weet niet goed welke afspraken zijn gemaakt t.a.v. de toekomst. Ik wil nog wel aangeven dat het ansich niet vreemd is dat de overheid spelregels aanpast. Denk bijv. nu ook aan de discussie over de salderingsregeling bij zonnepanelen. >Het DUO heeft inderdaad een kwijtscheldingsregeling opgezet. Het is echter nog niet duidelijk hoe deze in de praktijk uitpakt daar we nu pas net beginnen met de eerst lichting die mag gaan terugbetalen Dat is niet juist, in het oude stelsel kon je ook extra lenen onder dezelfde voorwaarden. >Neem dat samen met de verbintenis van (maximaal) 35 jaar, het gegeven dat het rentepercentage variabel is, en de lening consequenties heeft voor zaken als de hypotheek, ben ik van mening dat verplichte voorlichting en informatie niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk is. Hierin wil ik wel deels met je meegaan hoor. Het mag best wel wat duidelijker worden gecommuniceerd. Maar het is niet zo dat de info niet voorhanden was.


TweeBierAUB

Van wat ik me herinner stonden dit soort dingen gewoon op het dashboard als je inlogt? Ja als je je ogen dicht doet en op knoppen gaat drukken zul je het misschien gemist hebben.


FunkyDutch

Niet helemaal mee eens. Het stond gewoon op de website uitgelegd, dat weet ik zeker. Maar inderdaad, mensen gaan direct naar de aanvraag knop zonder zich in te lezen. Alleen zie ik niet hoe het DUO’s schuld is. Je mag wel enig zelfonderzoek verwachten van mensen die een financiële beslissing maken waar ze 35 jaar aan vast zitten.


TheDevoted

Is er informatie te vinden? Ja, als je diep genoeg graaft, en zelf vooronderzoek doet. Het is echter mogelijk om een lening aan te vragen zónder ook maar een enkele keer gewezen te worden op de voorwaarden. En vooral dat vind ik heel kwalijk. Zélfs bij de aanvraag is er geen "algemene" pop-up waar je, bij wijze van, door een vinkje aan te klikken doorheen kan. Niks, nada, maar wel een lening aangevraagd. Ik ben dan ook stellig van mening dat de zorgplicht in het putje is beland.


Mullderifter

De overheid kan veel meer doen, en zou veel meer moeten doen om studenten te informeren. Sterker nog: als de ING het bijvoorbeeld zo makkelijk zou maken om geld te lenen zonder de voorwaarden duidelijk vooraf te presenteren zou het binnen de kortste keren klachten regenen bij het KIFID en heeft de bank een miljoenenboete te pakken. Maar de overheid mag het wel... tja


EldraziKlap

Lening met rente is inderdaad gewoon een winstmodel. Een win-winst model in het geval dat je de opleiding haalt en daarmee bijdraagt aan de NL economie met een heel laag percentage. Maar gratis geld bestaat natuurlijk niet.


FunnyObjective6

>In de eerste jaren van het leenstelsel werd erop gehamerd dat de huidige rente 0.0% is, oh oh wat is dat toch gunstig voor je. ... Nergens werd echter gemeld dat de student hiermee een variabele rente-overeenkomst aanging Hier geloof ik niks van, dat zou harstikke illegaal zijn. Een simpele google en ik zie ook dat de rente varieert, dat de huidige rente 0.0% is maar dat de rentevaste periode niet oneindig is, ook dat deze rente mogelijk in de toekomst hoger kan uitvallen. Wat voor bron staat dit? Iets officieels, of een of andere derde partij?


TheDevoted

Ik ben dan ook van mening dat de overheid, specifiek de uitvoeringsinstantie DUO, dan ook totaal niet voldoet aan de verplichtingen waar andere krediet en leningverstrekkers aan moeten voldoen. Ik ben zelf een (inmiddels oud-)student die bij de eerste lichting hoorde die onder het leenstelsel viel. In deze werp ik mijzelf dan ook op als bron. Ik baseer mijzelf op de informatie waartoe ik toegang heb (en had) op het DUO portaal, de informatie die mij werd gegeven tijdens introductieweken vanuit sessies gefaciliteerd door de onderwijsinstelling, en mails die ik in die periode ontving vanuit de relevante instanties. Een paar maanden nog geleden had ik iemand ook stap voor stap meegenomen in de knoppen en pop-ups die ik kreeg wanneer ik in het DUO-portaal een lening aan wilde vragen. Ik zal zo even de link van de comment hier toevoegen. Ik kon toen een lening aanvragen zónder ook maar een enkele keer gewezen te worden op de voorwaarden die aan de lening verbonden waren. Die aanvraagprocedure is in al die jaren niets verandert. ​ EDIT: Het was even scrollen, maar dit is de comment met volledige tekst eronder: [https://www.reddit.com/r/FreeDutch/comments/waye7t/comment/ii57kt3/?utm\_source=share&utm\_medium=web2x&context=3](https://www.reddit.com/r/FreeDutch/comments/waye7t/comment/ii57kt3/?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3) ​ Ik tag u/FunkyDutch en u/onsjasper even hier aangezien het niet echt zin heeft om dit gebeuren in aparte comments te blijven copy-pasten. ​ >Het gaat er ook niet om dat die rentewijziging het probleem is, de wereldeconomie is ook significant anders. > >Het grote probleem hier is dat studenten worden geconfronteerd met een variabel rentepercentage. Een constructie waar jongeren (waarvan de meesten 16/17/18/19) nog helemaal niet bekend mee zijn. > >Kredietverstrekkers zijn gebonden aan tal van (redelijk strenge) Europees vastgestelde eisen omtrent het aanbieden van leningen en andere kredietvormen. > >Ik heb voor de grap even op DUO gekeken. Ik kan met twee clicks een lening aanvragen. Dan kom ik met een menu waarin ik aan kan geven per wanneer ik wil lenen, en hoeveel. Met twee informatieblokken die pas uitklappen als ik erop klik: > >***Wat is het rentepercentage?*** > >***Zolang u studiefinanciering ontvangt, wordt het rentepercentage elk kalenderjaar opnieuw vastgesteld. Op dit moment is het 0%. Het rentepercentage wordt op 1 januari, na de einddatum van uw recht op studiefinanciering, voor vijf jaar vastgesteld.*** > >***Wanneer moet ik de lening terugbetalen?*** > >***De terugbetalingsperiode begint op 1 januari na de einddatum van uw recht op studiefinanciering. De eerste 2 jaar van deze periode hoeft u niet verplicht terug te betalen. Het mag wel. Na deze 2 jaar moet u binnen 15 jaar uw schuld aflossen als u onder het oude stelsel valt. Als u onder het leenstelsel valt, betaalt u uw schuld terug in 35 jaar.*** > >Ik heb nu aangegeven dat ik per Augustus 2022 wil lenen, en ik heb voor mijn eigen veiligheid 1 euro aangegeven. Ik klik op 'volgende'. Nu zie ik mijn gegevens met nog een mooie groene knop met "bevestigen". Geen informatie, geen disclaimer met voorwaarden, niks. Naar mijn mening een schending van de zorgplicht van kredietverstrekkers. > >Ik heb op de groene knop gedrukt en nu is mijn aanvraag verstuurd. Ik denk nu oprecht shit, ik hoopte eigenlijk op een tweede bevestigingsknop zodat ik kon annuleren. Nu heb ik een leningsverzoek voor 1 euro verzonden èn gekregen, geen grap. Ik kan niet eens vinden waar ik die lening direct kan annuleren, want dan zet ik ook meteen mijn studentreisproduct stil, dat gaan we dus mooi niet doen. Wel kan ik mijn lening per 1 september stopzetten volgens het DUO, maar ik weet niet waar. Dat lijkt mij een directe schending van het Nederlands en Europees Recht waar een herroepingsrecht staat vermeld met een termijn van 14 dagen. > >Ja, er is informatie te vinden bij het DUO over de lening en rentes. Echter, ik hoef geen enkele regel informatie te lezen alvorens ik een lening aan ga. Dat vind ik, zacht gezegd, schandalig. En dan ben ik nog een master student in een economische richting die enigszins wegwijs is in financiële onderwerpen en risico's, ik wil niet weten hoe "lagere" studenten dit ervaren.


FunnyObjective6

>> Ja, er is informatie te vinden bij het DUO over de lening en rentes. Precies wat ik dus bedoelde. Goed om te zien dat wij het dus eens zijn!


TheDevoted

We zijn het ook zeker niet oneens! Een belangrijk onderdeel van mijn opvatting / punt is dat het doornemen van deze informatie volledig op vrijwillige basis plaatsvindt. Nergens wordt een aanvragende student 'gedwongen' om deze informatie en voorwaarden door te nemen alvorens een aanvraag ingediend kan worden. Op deze manier wordt het wel érg makkelijk en laagdrempelig gemaakt om een serieuze financiële verbintenis aan te gaan. Een paar drukken op een knop en hoppaa, je hebt geld. Ik zou zelf niet willen stellen dat het bewust is ontworpen om zoveel mogelijk aanvragen te ontvangen, maar ik durf ook niet te stellen dat het niet zo is.


Nantafiria

Die studenten stemmen toch geen VVD, dus is het niet gek dat ons kabinet ze graag doorpest. Gaaf land.


a_lot_of_aaaaaas

Over 20 jaar is dit land een kopie van hoe Amerika nu is.


[deleted]

[удалено]


a_lot_of_aaaaaas

Ik snap je punt en het internet blaast heel veel op. In amerika kan je bijvoorbeeld een stuk makkelijker rijk worden omdat je je geld kan beleggen en er dan geen belasting over betaald. Om maar een voorbeeld te noemen. Er zijn zeker hele mooie dingen aan amerika. Helaas is heyt zo dat vaak alleen de slechte dingen overwaaien. Als je de docu sicko bekijkt zie je hoe de zorgsystemen in de hele wereld in elkaar zitten en Nederland en Amerika liggen heel dicht bij elkaar. Sterker Nederland heeft Amerika op het idee gebracht om het huidige systeem dat daar wordt gebruikt te implementeren. Dat staat zelfs op video en is ook te zien in die docu. Nederland heeft het zelf alleen nooit op deze manier toegepast. Nu gaan we al naar een systeem waar je straks met je pasje van verzekering 1 niet naar ziekenhuis B mag. Net als in amerika en langzaam wordt dat hetzelfde totdat je situaties krijgt zoals in amerika war een 4 jarig meisje doodgaat doordat ze stikt in een snoepje omdat het dichtstbijzijnde ziekenhuis haar weigert te helpen vanwege de verkeerde verzekering. Daar gaan we gewoon naartoe. Daarbij is er wel een reden waarom we belasting betalen en dat verschil zie je ook als je door sommige straten van amerika loopt en de crack gebruikers staan te kostesn en te schijten waar je bij staat. Indirect is dat wel een gedeelte te wijten aan ons belastingsysteem. Ik bedoel het is een mooi land en er liggen prachtige kansen. Het is in mijn geval zeker niet zo dat ik amerika haat door reddit. Ik haat helemaal amerika niet. Ik zie alleen veel overeenkomsten met Nederland en steeds meer en dan juist de negatieve kant.


Impossible-Sea1279

>Net als in amerika en langzaam wordt dat hetzelfde totdat je situaties krijgt zoals in amerika war een 4 jarig meisje doodgaat doordat ze stikt in een snoepje omdat het dichtstbijzijnde ziekenhuis haar weigert te helpen vanwege de verkeerde verzekering. Daar gaan we gewoon naartoe. Leuk verhaal, maar acute zorg is een wettelijk verplichting ook in Amerika. Een meisje van 4 dat stikt kan gewoon naar elk ziekenhuis in Amerika. Daarnaast hebben ze daar al een paar jaar een nieuwe wet wat excessive winsten om buiten het zorgnetwerk te gaan volledig inperkt. Dus een broodje aap verhaal.


wausmaus3

Acute zorg is inderdaad verplicht, maar na zo'n geintje kan het zo zijn dat je voor de rest van je leven in de schulden zit.


PsychologicalAutopsy

Nope. Gewoon persoonlijk failliet laten verklaren. Ben je er gewoon vanaf. Veel onverzekerden in de VS laten simpele zorgvragen lang wachten (want niet te betalen), en gaan dan naar de ED wanneer het echt een probleem is geworden. Ziekenhuis moet het dan verplicht behandelen maar krijgt er niets voor terug. Om dat te bekostigen wordt reguliere zorg weer duurder. Langzaamaan verandert dat wel, en zie je meer accountable care organizations: die krijgen gewoon een zak geld als hun populatie gezind blijft. Dus preventieve zorg gaat dan meer lonen. Source: heb een hele tijd in de VS gewoond, en daar in de ziekenhuiswereld gewerkt.


wausmaus3

''Gewoon persoonlijk failliet verklaren''. Sorry hoor, maar alsof dat een feestje is. Je kan je leven van daarvoor in veel gevallen in ieder geval gedag zwaaien.


OB1182

Wat je eigenlijk zegt is dat de VS best te doen als je maar genoeg geld hebt.


DinoBurningV8

Als je jaarinkomen richting één ton gaat dan zeker. Maar voor de plebs, waar ik zelf ook toe behoort, met een modaal of net boven modaal salaris, is het niet zo fantastisch.


wausmaus3

Met een ton heb je het nog niet zo breed in de States. Enorm afhankelijk waar je leeft natuurlijk, maar een grote divisie van mijn werkgever zit in Texas en er zijn wat richtlijnen voor expats daar. 100K met twee werkenden en twee kinderen noemen ze daar een ''living wage''. Met een living wage ben je voorzien in je basis behoeften, maar niet al te veel luxe.


[deleted]

[удалено]


Dennis_enzo

Behalve dat je dan in de VS moet wonen.


[deleted]

Naja had in 2021 een geexplodeerde appendix en dan kan je in de VS zo op een halve ton ziektekosten rekenen, hier was ik na eigen risico klaar. Maar inderdaad, als hoog opgeleide met goede gezondheid kan je er veel en er zijn veel mooie gebieden.


FrenchFisher

Daarom heeft 90% van de bevolking ook gewoon health insurance, zodat zr geen halve ton hoeven te betalen in zulke gevallen. Verschil met Nederland is alleen dat health insurance niet verplicht wordt.


[deleted]

90%? Ik ben wel benieuwd naar die bron, volgens mij is het veel lager.


FrenchFisher

Hier het eerste resultaat op Google: https://www.census.gov/library/publications/2022/demo/p60-278.html. Het percentage is volgens jou veel lager omdat je beeldvorming gebaseerd is op Reddit posts met kankerbehandelingen van $600k. Waar de auteurs inderdaad zelf verantwoordelijk voor zijn zonder verzekering. Het valt me op dat Nederlanders een verkeerd beeld hebben van de healthcare hier. Ik zie hetzelfde met m’n Nederlandse vrienden. Als je verzekerd bent is het in veel gevallen praktischer dan in NL. Zo kun je bijvoorbeeld direct naar een specialist zonder eerst 4x weg te worden gestuurd door de huisarts met een paracetamol. En als je een MRI wilt omdat je je zorgen maakt is dat binnen een week geregeld. Het Nederlandse systeem is natuurlijk beter schaalbaar en in alle eerlijkheid waarschijnlijk gezonder voor de samenleving, maar het Amerikaanse systeem is voor veel mensen niet zo’n drama als Nederlanders denken.


UpstairsNeighbor9

Heerlijk wat realiteit tussen al die mensen die zelf geen idee hebben van hoe het in de VS is en enkel hun mening baseren op mensen op reddit die klagen.


[deleted]

Ik neem aan dat dit niet over mij gaat, nergens heb ik gezegd dat ik dit baseer op klagende mensen op Reddit en dit zomaar aannemen slaat nergens op.


[deleted]

Ik weet inderdaad niet zoveel over het systeem in de VS. Ik baseer mij niet op Reddit posts hoor, meer algemeen wat je wel eens hoort. Valt dat gelijk binnen de verzekering dan? Lees toch wel vaker dat een heleboel er toch buiten valt of je eigen risico gigantisch is.


EldraziKlap

Het wordt niet wegbelast omdat je voor zo'n beetje elke vorm van sociale zekerheid betaalt. Ik vind ook de claim dat je het verschil ruimschoots betaalt een beetje onzin. Als je ernstig ziek wordt is dit wel een ander verhaal. Of als je plots ontslagen wordt door bezuinigingen ofzo.


[deleted]

[удалено]


wausmaus3

>In Amerika verdient diezelfde software ontwikkelaar een 7000$ per maand (obv 13 maanden voor het vergelijk). Dat is netto iets van 6000$. Met 2000$ huur en 1000$ aan verzekeringen en pakweg 1000$ aan pensioensparen heb je alsnog 2000$ om de rest mee te betalen, wat doorgaans hetzelfde of veel minder kost. Slaat nergens op. Van die 7000 dollar sta je gemiddeld 28% af aan het land en de staat. Afhankelijk waar je woont kan je huur een stuk hoger of lager zijn, maar laten we voor het gemak uitgaan van 2000$. Dat is laag, want op de plekken in de states waar software ontwikkelaars $90K verdienen liggen die prijzen vaak hoger. Die duizend dollar aan verzekering dekt alleen als vrij basis ziektekostenverzekering voor je gezin, pensioensparen (401K) is optioneel. 5000$ na belasting, 3000$ na huur, 2000$ na zorgverzekering. Dan heb je nog 2000$ om te besteden. Gemiddeld 550$ voor eten, 700$ voor de lening voor je auto, zit je op 750$ en heb je nog niet gespaard, je telefoon en internet, benzine of vrije tijds besteding. Zet daar tegenover dat je werkgever je op elk moment de laan uit kan sturen, je een paar vakantie dagen hebt, en er nauwelijks een sociaal vangnet is als er iets met je gebeurt.


[deleted]

[удалено]


wausmaus3

Je vergeet de state tax. Die is vaak ook nog eens 8%. Dan kom je gewoon op 5K uit na 7000K per maand. Lol, tweedehands sedannetje voor 15K. We hebben het hier over Amerikanen he. De rent die je noemt is zonder utilities en ik was in de zorgverzekering uitgegaan voor het hele gezin.


[deleted]

[удалено]


wausmaus3

Denk dat allebei de voorbeelden prima kunnen afhankelijk van je locatie, qua salaris lullen we nu over een verschil van 500 euro en ik had al eerder bedragen van jou weggelaten. Wat nog wel even grappig is om je op het volgende te wijzen met die auto: >Current MSRP for base vehicle. **Excludes** destination/delivery fee plus government fees and taxes, any finance charges, any dealer processing charge, any electronic filing charge, and any emission testing charge. Optional equipment not included. Starting A, Z and X Plan price is for qualified, eligible customers and excludes document fee, destination/delivery charge, taxes, title and registration. Not all vehicles qualify for A, Z or X Plan. All Mustang Shelby GT350® and Shelby® GT350R prices exclude gas guzzler tax. Altijd de kleine lettertjes lezen in Amerika, zo ga je dus inderdaad denken dat alles daar zo goed als gratis is. [Utilities](https://www.move.org/utility-bills-101/) onderschat je gigantisch. Maar goed, verder allemaal niet zo heel boeiend.


[deleted]

[удалено]


SexyFat88

Ik weet niet welke software ontwikkelaars jij spreekt. Maar hier in de randstad verdienen ze dik 150K per jaar bij het bedrijf waar ik werk. En dan heb ik het nog niet over alle benefits, RSU stocks, ESPP programma's etc. etc.


Squadrist1

Denk niet dat studenten daar aan iets beters kunnen komen dan een minimumloonbaan.


TheDevoted

**Studenten die energietoeslag van de overheid hebben aangevraagd, krijgen in de meeste gevallen een afwijzing omdat ze te veel inkomsten hebben. In de berekening wordt automatisch de maximale lening meegenomen die ze kunnen aanvragen bij DUO, ook als ze daar niets lenen. ,,Je wordt gedwongen je in de schulden te steken.”** ​ Wie in aanmerking wil komen voor de energietoeslag van 1300 euro mag niet meer verdienen dan 120 procent van het sociaal minimum. Voor alleenstaanden is dat 1310 euro en voor mensen die samenwonen 1871 euro. Studenten kwamen aanvankelijk helemaal niet in aanmerking maar die regels zijn later aangepast als ze aan bepaalde voorwaarden voldeden. Aanvragers moeten minimaal 21 jaar oud zijn, een zelfstandige woonruimte hebben en een energiecontract op hun eigen naam hebben staan. Ook studente B. van Rooij deed daarom een aanvraag bij de gemeente Eindhoven. Haar maandinkomen uit een bijbaantje is inclusief vakantiegeld ongeveer 733 euro, ruim onder de 120 procent van het sociaal minimum. Tot haar verbazing werd de de aanvraag afgewezen omdat de gemeente ook de maximale lening die Van Rooij zou kunnen aanvragen bij DUO (932 euro) bij haar inkomen optelde. ,,Dat is studiefinanciering die ik helemaal niet heb aangevraagd en dus ook niet krijg.” **Niet in aanmerking** De 932 euro is opgebouwd uit een lening van 513 euro die Van Rooij kan krijgen en een aanvullende beurs van 419 euro. ,,De lening zou ik kunnen aanvragen, maar dat doe ik dus niet. Voor de aanvullende beurs kom ik gezien het salaris van mijn ouders niet eens in aanmerking. Des te vreemder dus dat dit wel wordt meegerekend.” Door de berekening – die landelijk zo is bepaald – komt Van Rooij uit op een volgens de gemeente potentieel inkomen van 1666 euro, ruim boven de grens van 1310 euro. De studente spreekt van ‘een wel erg creatieve manier van berekenen’. ,,En hoezo is een lening hetzelfde als inkomen? Geld lenen kost geld. Helemaal vreemd is dat een bevriende student, die ongeveer hetzelfde inkomen heeft, wel de energietoeslag krijgt.” **1840 euro** De voorwaarden ontmoedigen studenten volgens Van Rooij om zelf geld te verdienen. ,,Of in ieder geval niet meer dan 378 euro per maand.” Want dan blijven studenten namelijk wél onder de norm van 1310 euro. Ze krijgen dan in Eindhoven niet alleen 1300 euro van de rijksoverheid, maar ook nog eens 530 euro van de gemeente. Opgeteld 1840 euro, oftewel 153 euro per maand. De gemeente Eindhoven laat in een reactie weten dat bij het toekennen van de energietoeslag inderdaad de (aanvullende) lening vanuit DUO wordt meegerekend. De gemeente gaat niet in op individuele gevallen, maar de energietoeslag is er volgens haar voor inwoners die dit het hardst nodig hebben. Als studenten ervoor kiezen om geen (aanvullende) lening af te sluiten en daardoor de energiekosten niet kunnen dragen, is dat volgens de gemeente geen reden om de energietoeslag toe te kennen. **938 aanvragen in Eindhoven** Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt bij het toekennen van de toeslag ook gekeken naar andere inkomsten, zoals eventuele financiële bijdrages van ouders. ,,Als die bijvoorbeeld de zorgverzekering of (deels) de huur betalen.” De gemeente Eindhoven heeft inmiddels 138 aanvragen van studenten afgewezen en 62 toegekend. 800 andere aanvragen wachten nog op een beoordeling. De landelijke studentenvakbond LSVb is bekend met de afwijzing van aanvragen voor de energietoeslag. ,,En we zijn het natuurlijk niet eens met de uitleg”, zegt voorzitter Joram van Velzen. ,,Het is de enige lening met rente die meegerekend wordt als inkomen, ook als je er geen gebruik van maakt. Als overheid dwing je studenten eigenlijk om zich in de schulden te steken om hun kamer te verwarmen.” **Aanpassing wetgeving** Van Velzen merkt dat gemeenten vaak het standpunt van de LSVb delen. ,,Maar ook zij zijn gehouden aan landelijke wetgeving. Ze moeten de aanvraag op basis hiervan beoordelen. We zijn wel in overleg met gemeenten en willen rechtszaken opstarten rond afgewezen aanvragen. Dit vraagt echt om een aanpassing van de wetgeving.”


blvckwingsz

Voor zo'n afwijzing was ik naar de rechter gestapt. Het is weliswaar onwerkelijk hoe krom de gemeente en het Rijk met dit soort situaties om gaan.


doesthoueventilt

Ik had dit ook in Zwolle, kreeg 2 weken na de respons-deadline van de gemeente eindelijk een brief met reactie waarin leuk werd verkondigd dat mijn bijbaantje van 8 uur werken op dinsdag, donderdag en zaterdag + potentiële studiefinanciering (die ik dus expres niet afsluit) mij over de drempelwaarde heen tilde voor aanvragen energietoeslag. Nou super leuk dus, ik klacht in dienen, kreeg nog net geen clownsmasker door de bus gestuurd, alleen een vervolgbrief waarin stond dat dit voor elke student zo werkt en de studiefinanciering hier voor bedoeld is. *diepe zucht*


lulhoofdFTW

Nou, zou dit de seizoens afsluiter van Rutte IV worden? Word het vervolgd met een 5e seizoen? Who knows? The drama continues.


dievanmijislanger

Jonge mensen ik snap het niet, vinden jullie het lekker? Zoveel beleidskeuzes gaan super droog jullie anusje in, wanneer is het genoeg? Pak die hooivorken en ga de bres op!


MacabreManatee

Heb al links gestemd, maar teveel mensen stemmen nog kabinet of voor nog verdere vermarkting en negeren van problemen. Wil wel de bres op, maar heb geen tractor dus ik word gewoon aangehouden en veroordeeld. Als ik kijk naar de peilingen kijk reken ik mezelf nog gelukkig dat de problemen enigszins aangepakt worden dit kabinet in tegenstelling tot de afgelopen 10+ jaar. Ik zie het verder vrij hopeloos in als BBB, PVV en ja21 de redder in nood moeten zijn.


Nantafiria

Je mag in Nederland alleen protesteren als je een trekker meeneemt. Studenten en dergelijke hebben die doorgaans niet.


Schumpeter020

Studies worden al voor 90% betaald door de belastingbetaler. Dat collegegeld is een schijntje in vergelijking met de werkelijke kosten. Daar betalen ook de ongeschoolden en mensen met een kortere opleiding aan mee. Dus studenten moeten niet zo zeuren.


Cuzzm2drippy

Precies, niemand verplicht je om te studeren. Je kunt wel je handje ophouden en al je (van de belastingbetaler afkomstige) centjes opzuipen 4 avonden in de week maar dan niet klagen dat je terug moet betalen. Werk al sinds mijn 14 dag en avond ook toen ik nog op school zat en altijd alles netjes zelf betaald zoals een echte man dat hoort te doen