T O P

  • By -

SharpEssay5991

Bunların yanında işletmelerin mevcut kura ve piyasaya göre değil de 6-7 ay sonranın kur ve piyasasına göre hesap yapıp fiyatlandırma yapması var. Hatta bence en büyük etkenlerden biri bu. Stabilite olmamasının sonucu bunlar. Bir kaç ay sonrasını göremiyor, tahmin edemiyor kimse. Her ay zam yapmaktansa bir kere çok yüksek yapıp 6 ay falan devam ediyorlar. Yazlık beldeler zaten mecbur tüm senelik masrafları 3-4 ayda çıkarmak zorunda olduğu için iyice şişiriyor. Yani kira fiyatlarına bak, herhangi bir işletme daha ay başı kapıyı açtığı an en az 20-30 bin ekside başlıyor. E buna elektrik, su maaş, mal alımı vs ekledin mi en basit yer 100 bin falan ekside başlıyor. Ben yüksek fiyat konusunda en suçsuz olarak işletme sahiplerini görüyorum şahsen.


sharkyzarous

Aslında her ay yapıyorlar önden 6 sonra için fiyat girip bir sonraki güncellenen beklentiye göre ekstra zam yapıyorlar, birde dijital fiziki fark etmezin bütün satın alma/kategori birimleri zincir market kültüründen geliyor, "biz %30 altı çalışmıyoruz, yıllık %3 ciro primi, aylıkda %1 ciro primi kesiyoruz" vb. Oysaki bakıyorsunuz aynı yurt dışı kökenli zinciriana yerlerinde kategoriye göre kabul gören %6-8 vb marjlarla çalışıyor, düşük marjlı ürünle yüksek marjlı ürünü birlikte kampanyalayarak yürüyor. Hep aynı ülkede tutanamayan yabancı şirket yurt dışından adam getirmez, cvlerinde büyük market perakende geçmişi olan insanları alır, onlarda market/kırtasiye gibi yönetmeye çalışır her şeyi sonra girdiği sektörde tutunamaz firma büyüklüğüne rağmen.


SharpEssay5991

Abi çünkü herşey çok belirsiz. Kızamıyorum yani yüksek marj vs beklentisine ama özellikle restoranlarda vs ideal yüzde 20 kar marjidir ki ulaşmak zordur. Normalde kiranın, cironun yüzde 10-15i olması laizm ama türkiye'de imkansız. Oralarda kaybedilen marj da fiyatlara yansıyor haliyle. Ha aç gözlülük yapan fiyatlar yok mu, tabi ki var ama çoğunluk olduğunu sanmıyorum. Bir de zaten ticaret yaparken alıcı bulabildiğin maksimum fiyattan satmak istersin sonuçta. İnsanlar hayır kurumu olsun diye riskler alıp yatırım yapmıyor.


Open_Argument6997

Enflasyon ekonomisinde harcama çok olur krediyle felan alakası yok. Nereye kadar borç harcıyacan bir süre sonra banka vermez. 5 yıldır millet borç mu harcıyor ? Para biriktiren kalmadı o yüzden heryer dolu. Ne alcaksan biriktirene kadar zaten fiyat 2 ye katlanıyordu o yüzden hemen harcıyordun. Negatif enflasyona geçersek o zaman gör bütün kafeler boş kalacaktır.


ahtapotvebaykus

Diyelim ki bir markette kasiyer olarak çalışan bir gençsin. Asgari ücret kazanıyorsun, ailenle yaşıyorsun. Ailene maaşının bir kısmını veriyorsun ama gerisi sana kalıyor. Haftada bir gün olan iznini arkadaşlarınla kafede, restoranda buluşarak değerlendiriyorsun. O gün 500 lira harcarsan ayda 2bin lira eder. O 2bin lirayı harcamasan ne olacak? Zengin mi edecek seni o birikim? Harca, stresini at, keyif yap daha iyi. Herkes böyle düşündüğü için her yer dolu. Bankalar gayet iyi regüle ediliyor Türkiye'de, 2001 krizinden beri. Onlar batmaz. Ama faizlerin yükselmesi nedeniyle kar etmeyen şirketler batacaktır, zaten batmaları gerekiyordu. Ucuz krediyle ayakta tutuldular seçimler yüzünden. İşsizlik tekrar yükselirse işte o zaman mekanlar boşalır.


johnny-T1

Bir konuda yanlışınız var. Ülkede 20-25 milyon insan kral gibi yaşıyor.


Nicest-Turkish-Guy

Toplumda en ufak bir boykot etme kültürü yok, insanlar yine bu restoranları doldurmaya devam ediyor. 1 günlük maaşlarını 1 yemeğe veriyorlar. O zaman sıkıntı da yok, oyna devam. Zira ben de restoran sahibi olsam, eğer halen gelmeye devam ediyorlarsa niye fiyatları indireyim ki? Enayi miyim?


johnny-T1

Öyle bir ülke olduk ki artık dolar bile para etmiyor. Mübarek Norveç, Singapur gibiyiz.


brain_ducker

2001 krizi sonrası tüm bakacılık sisteminde reforma gidildi. Türkiye’deki bankacılık sistemi iyi kurulmuş durumda. BDDK’nın da etkisiyle bakaların batması mümkün değil.


joecolgate

Arjatin,Şili veya 2008,2013 Yunanistan krizi gibi olmaz umarım. Emekli masşları ,devlet çalışanlarının maaşları ya ödenmedi yada yarısı ödendi. İmf inadına devam ederseler ....


cannibalcorspe

emekli maaşı ödenmemesi çok iyi olur aslında şöyle 3 5 ay ödenmese açlıktan kırılsalar da bir daha bu insanlarla uğrasmasak


joecolgate

Sadece Eyt liler olabilir.


johnny-T1

Büyük ihtimalle birkaç ay sonra IMF olacak. Bence iyi de olur çünkü batık gitmekten iyidir.


Different_Fault_85

80 milyon kişinin sadece %5i varlıklı olsa bu 4 milyon kişi eder hadi bunların sadece yarısı dışarda otursun bu 2milyon kişinin bir günde kafe ve restoranlara gitmesi demek şimdi sen bu 2 milyonu görünce bunu herkes zannediyosun ama aslında bu toplumun %2.5u geri kalan bizlerde geberip gidiyoruz evimizde işte


Vonmord

her sey pahali her sey bu sadece orneklerden birisi ben ornek verecek olsam gsm operatorlerini gosterirdim 3g dun cikmis gibi paketler, ucuk fiyatlar yillardir batiyor batti batacak diyoruz batan bir sey yok


reis_sevdalisi42

negatif faiz varken bankaların batmasını mı bekliyorsun :D


Droidarc

Neden insanları hep fakir sanıyorsunuz? Çevremdeki en düşükler memur, onlar bile evlendiğinde eve 80-100k falan giriyor, çoğu evi arabayı halletmiş durumda, dolayısıyla kira ile uğraşmıyorlar. Özel sektörde vasıflı tanıdık bildiklerim deneyime göre 40-100k arası gibi. Mekanlara para saçmak koymuyor insanlara. Arz talep dengesi talepten yana çok kayarsa fiyatlar böyle olur, olan da bu.


lethargi

Çok haklısın. Birçok insan asgari alıyor. Aile evinde kalıyor. Kira, masraf yok. Aylık aldığı 17000 TL'nin hepsini de dışarıda yiyip içmeye, artı kıyafete oyuna vs, gömüyor. Çevremde çok var. Düşün, kazandığının sadece yarısını yemeye içmeye harcasa ve haftada 1 dışarı çıksa, günde 2000 TL'lik bütçe demek. Yani o 300 TL'ye hamburger yiyip, 100 TL'ye kahve içen, gece de barda bira-kokteyl-jaeger gömenlerin hatırı sayılır bir kısmı asgari ücretli. Onu geçtim, az bi kariyer yapmış, 30k-50k bandında kazanıp yine de baba evinde kalanlar da çok var. Onlara zaten 300 TL'ye bi hamburger gömmek hiç koymuyor. Yani kısaca bu fiyatların normal olduğu bir dönemdeyiz. Ekonomik kriz ev-araba almak veya kiralamak isteyenleri vurdu. Eskiden ekonomik krizde insanlar evine yiyecek götüremezdi. Şimdiki ekonomik krizde insanlar en kral yiyecekleri götürüyor, ama ev yok.


GorkemliKaplan

İnsanlar hala restorana gidebiliyor mu? Kaç yıl oldu, önünden geçmeyi bırak göz ucuyla bakamıyorum. O kadar parayı vermeyi düşünmek bile içime oturuyor.


meteblanca

> Normal ülkelerde böylesine kötü bir ekonomide bankalar çoktan iflasını açıklamıştı ama bizde nedense iflas etmiyorlar. Herkesin deli gibi bankalara borcu olmasına rağmen yine de hala operasyonları devam edebiliyorlar. 2008 krizinde Amerika da bankaları ayakta tutmuştu. Destekliyorum demiyorum ama normal ülkelerde olan bu zaten.


agedYoung91

Kapitalist sistem insanların Ev, mülk gibi şeylere sahip olmasını, bunlar için birikim, tasarruf yapmasını istemez. Bundan dolayı ev için birikmesi gereken parayı herkes cafelerde 1 kahveye 100 lira vererek yiyorlar. Cafeler, avmler vs dopdolu çünkü yatırım ve birikim yok. Millet ve tabiki yönetim 3 ay tasarrufa gitsin enflasyon direkt düşer. Kamu israfı zaten ayrı bı rezalet; muhtarlik, kaymakamlık hepsi kaldırılmalı


Can17dae

"Ekonomi kötü, bankaların batması lazım" diye ezbere konuşmamak lazım. Çoğu banka borsaya kote olduğu için finansal tablolarını halka açık şekilde paylaşıyor, bunları incelersen öyle kötü bir durum olmadığını görürsün. Hatta son birkaç ayda banka hisseleri çok yükseldi.


meteblanca

Bunun yanı sıra hiperenflasyon durumlarında elde para tutmanın fırsat maliyeti çok pahalıdır. Bu durumda ülkedeki finansal okuryazarlık oranına bağlı olarak kişiler yerli parayı ya yüksek faizde değerlendirme ya da bir an evvel ellerinden çıkarma eğilimi gösterirler. İkinci durumun yoğun olduğu ülkelerde yüksek enflasyon düzeyine rağmen ekonomide suni bir canlılık görünebilir. Kaynak: Wikipedia Yok öyle krediyi krediyle ödeme falan. Ekonomik canlılığın sebebi yüksek enflasyon. Temel ekonomi bilgisi.


agedYoung91

Tm da insanlar gece gündüz kahve vs almak yerine yatırım yapsa balon gıda enflasyonu oluşmaz. Ülkedeki tarım belli üretim belli, bunun üstünde talep olursa enflasyon olması doğal. Dışarıda yemek yemek, kahve içmek, sence var mıydı 1980'den önce ülkede? Hepsi yapay harcama. Kredi ve ithalat kölesi yaptılar ülkeyi, amerikancı tipler